Страните от Европейския съюз, които използват ваксини като бустерна доза

...
Страните от Европейския съюз, които използват ваксини като бустерна доза
Коментари Харесай

ЕК: Трета доза ваксина без одобрение от ЕМА изправя държавите пред правен риск

Страните от Европейския съюз, които употребяват ваксини като бустерна доза против COVID-19, може да се окажат в обстановка на нараснал юридически риск, в случай че за това няма утвърждение от Европейската организация по медикаментите (ЕМА). Това предизвести Европейската комисия в отговор на питане на " Ройтерс ".

Макар ЕМА да съобщи на няколко пъти, че преди да утвърди така наречен бустерни дози, се нуждае от повече данни, 8 страни от Европейски Съюз взеха решение да предлагат в допълнение имунизиране, а скоро се чака това да създадат и още най-малко десетина.
 Япония изтегля ваксини на Модерна поради открити незнайни субстанции Япония изтегля ваксини на " Модерна " поради открити незнайни субстанции
Здравното министерство в Япония разгласи за постъпили сведения от центрове за имунизация в страната за открити непознати субстанции във ваксинат...

" Бустерните дози сега не са част от пазарното утвърждение за Коронавирус ваксини и те не са обект на научна оценка от ЕМА заради неявяване на задоволително информация ", се споделя в отговора. " Отговорността за решението да се включат във имунизационните акции бустерни дози е на страната-членка. "

Това може да значи, че при положение на непредвидени странични резултати, които може да бъдат свързани с бустерните дози, страните от Европейски Съюз ще носят отговорността за всички правни последствия и искове за компенсации, изяснява " Ройтерс ".

Отговорността на фирмите производители не изчезва изцяло при слагане на трета доза без решение на ЕМА, добавя еврокомисията. Това важи да вземем за пример за случаи, в които се окаже, че допълващата доза е провокирала странични резултати поради проблеми при производството.

Правилата на Европейски Съюз за професионална отговорност и компенсации важат за случаи на непредвидени странични резултати, свързани с общите характерности на продукта или на неговото произвеждане.
 Експерти чакат да се появи резистентен на ваксини вид на вируса Експерти чакат да се появи резистентен на ваксини вид на вируса
Изпълнителният шеф на Pfizer Алберт Бурла съобщи, че специалистите от международната биофармацевтична компания считат, че е евентуално да се...

Според Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) сега страните, предложили бустерни дози, са Австрия, Белгия, Франция, Унгария, Лихтенщайн, Литва, Люксембург и Словения, а Германия се приготвя да вземе такова решение през есента. Други 13 страни от Европейски Съюз разискват дали да разрешат слагането на подсилваща доза на към този момент имунизираните.

Някои страни-членки, в това число най-големите стопански системи в съюза, имат схеми за обезщетяване, чиято цел е да оказват помощ на евентуални жертви отвън правосъдните процедури. Критериите за разпределяне на сходни обезщетения обаче са много разнообразни. В други страни потърпевшите би трябвало да си търсят правата непосредствено в съда.

Официални данни от страни като Дания, Германия, Норвегия и Швейцария демонстрират, че от началото на акцията за имунизиране има подадени стотици искове от евентуални потърпевши. Изплатени са компенсации в доста малко от случаите и не се показват сумите.

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР