Страните от Евразийската икономическа общност и Сърбия сключиха споразумение за

...
Страните от Евразийската икономическа общност и Сърбия сключиха споразумение за
Коментари Харесай

ЕАИО и Сърбия подписаха споразумение за свободна търговия

Страните от Евразийската икономическа общественост и Сърбия подписаха съглашение за основаване на зона за свободна търговия, оповестява сътрудник на ТАСС от церемонията по подписването, съобщи организация Фокус.
Евразийската икономическа общественост (ЕАИО) е създаденa въз основата на Митническия съюз и Общото икономическо пространство и действа от 1 януари 2015 година Членове на ЕАИО са Армения, Беларус, Казахстан, Русия и Киргизстан. През 2016 година ИАЕУ подписа съглашение за основаване на зона за свободна търговия с Виетнам, през 2018 година беше подписано краткотрайно съглашение за определяне на съглашение за свободна търговия с Иран и съглашение за икономическо съдействие с Китай.
Споразумението беше подписано в коридорите на съвещанието на Евразийския междуправителствен съвет. Документът е подписан с присъединяване на министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев, министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич, министър-председателя на Армения Никол Пашинян, министър-председателя на Беларус Сергей Румас, министър-председателя на Казахстан Аскар Мамин и министър-председателя на Киргизстан Мухамедкала Абилгазиев.
Пресслужбата на съветския кабинет изясни, че новото комерсиално съглашение освен ще хармонизира напълно изискванията на търговия на Беларус, Казахстан и Русия със Сърбия, с които те към този момент имат двустранни съглашения за свободна търговия, само че и ще сътвори сходен режим за арменските и киргизските артикули, преференции за които, при достъп до сръбския пазар, преди този момент отсъстваха.
„ Постигнатите съглашения съдържат стопански изгоди за страните от Съюза и Сърбия както в кратковременен проект, основаващи се на незабавни спестявания от митнически заплащания във връзка със съществуващия експорт, по този начин и в средносрочен проект по отношение на реализирането на експортните благоприятни условия в подтекста на разширение на обсега на режима на свободна търговия “, изяснява пресслужба на държавното управление на Руската федерация.
Първият заместник-началник на кабинета на държавното управление на Руската федерация Сергей Приходко сподели пред кореспонденти, че подписването на съглашението не нарушава ползите на Европейския съюз (ЕС). Според Приходко това подхожда на основополагащите документи за връзките сред Русия и Европейски Съюз и по-специално на пътната карта за общото пространство на външната сигурност и взаимното изказване за разширението на Европейски Съюз и връзките Русия-ЕС от 27 април 2004 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР