Страните от ЕС постигнаха съгласие по техническите подробности на Акта

...
Страните от ЕС постигнаха съгласие по техническите подробности на Акта
Коментари Харесай

Страните от ЕС одобриха параметрите на Закона за изкуствения интелект

Страните от Европейски Съюз реализираха единодушие по техническите детайлности на Акта за изкуствения разсъдък - първият в света опит за контролиране на технологията в сходство с метод, учреден на риска.   Сега документът би трябвало да бъде подписан от законодателите на Европейски Съюз, преди разпоредбите да влязат в действие.   Дали ще бъде реализирано съглашение, оставаше въпрос с нерешителен отговор до самия край, отбелязва Euronews.    Франция беше най-скептично настроена към регулирането на така наречен основополагащи модели като ChatGPT.

Страната се противопоставяше на всяко обвързващо обвързване за доставчиците на такива модели.

Тя имаше запаси и във връзка с условията за бистрота и комерсиалните секрети, само че на днешната среща на посланиците на Европейски Съюз текстът беше утвърден единомислещо.

 Чатботове

Основаният на риска метод на Европейската комисия към изкуствения разсъдък като цяло беше посрещнат позитивно през 2021 година, когато правилникът беше показан за първи път, само че подложен на напън в края на 2022 година, когато OpenAI започва ChatGPT и провокира световен спор за чатботовете.

Европейският парламент добави нов член с просторен лист от отговорности, с цел да подсигурява, че тези системи зачитат главните права, защото проектът на изпълнителната власт на Европейски Съюз не включваше разпореждания за моделите на стартъпо. В отговор, Германия, Франция и Италия излязоха с контрапредложение, в което се избира " наложителна саморегулация посредством кодекси за държание ".

  След днешното утвърждение Европейският парламент най-вероятно ще гласоподава в своите комисии по вътрешен пазар и цивилен свободи в средата на февруари, а на пленарно съвещание - през март или април.

След това се чака актът да влезе в действие и да включва интервал на използване до 36 месеца. Изискванията за моделите с изкуствен интелект ще стартират да се ползват след една година.

Категории на риска   Законът разделя системите с AI на няколко съществени категории според от евентуалния риск, който съставляват за обществото.

  Системите, които се смятат за високорискови, ще бъдат обект на строги правила, които ще се ползват преди да навлязат на пазара на Европейски Съюз. След като бъдат налични, те ще са под надзора на националните органи, подпомагани от службата за AI  в Европейската комисия.

Тези, които попадат в категорията на минималния риск, ще бъдат освободени от спомагателни правила, а тези, които са обозначени като стеснен риск, ще би трябвало да съблюдават съществени отговорности за бистрота.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР