Страните, които са решили да използват ядрена енергия, обикновено строят

...
Страните, които са решили да използват ядрена енергия, обикновено строят
Коментари Харесай

АЕЦ отиват под земята?

Страните, които са решили да употребяват нуклеарна сила, нормално строят огромни реактори на разстояние няколко десетки километра от обитаеми места, с цел да се понижи опасността за хората при положение на повреда. Малкият Сингапур, чиято повърхност е единствено 700 квадратни километра обаче не може да си разреши подобен разкош.

Поради това още през есента специалиста по енергийна сигурност Хуман Пеймани от Националния университет на Сингапур, предлага дребни реактори (с мощ 30-50 мегавата, една двадесета от мощността на общоприетите в АЕЦ) да се построяват подземен. Именно такива уреди ще бъде рентабилни, счита специалиста.

Предимството на азиатския град-държава е, че той се намира в относително безвредна от позиция на сеизмичната интензивност област. Освен това, разположението на корпуса на реактора в пласт от гранит ще даде естествена отбрана от радиация. Според господин Пеймани, последните трагични събития в Япония свидетелстват в интерес на такав вид на мини-АЕЦ.

Сингапурските управляващи в този момент преглеждат план на американските компании Hyperion Power и TerraPower, както и други оферти. Одобрението на план може да отнеме няколко години.

Всъщност концепцията да се " закопае " атома не е нова: той е прегледана от руснаците Капица и Сахаров. В Железногорск към този момент 40 години работи пробна подземна АЕЦ и през цялото това време не е имало изключителни обстановки. Дали не е време и ние да преосмислим плана АЕЦ " Белене "?

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР