Страните гаранти (Русия, Турция и Иран) се договориха за създаване

...
Страните гаранти (Русия, Турция и Иран) се договориха за създаване
Коментари Харесай

Русия, Турция и Иран се договориха за 4 зони за деескалация в Сирия


Страните гаранти (Русия, Турция и Иран) се договориха за основаване на зони за деескалация в Сирия с мандат за 6 месеца, се споделя в обща декларация за тристранната среща в казахстанската столица Астана, съобщи Ройтерс.

Зоните ще бъдат 4 и ще включват - напълно или отчасти - Източна Гута, както и провинциите Идлиб, Хомс, Латакия, Алепо и Хама, както и някои региони от Южна Сирия, се споделя в декларацията. Шестмесечният период може да бъде продължен.

Целта на основаването на зоните е да се подсигурява спазването на режима на прекратяването на бойните дейности, териториалната целокупност на Сирийската арабска република, както и да бъде продължена битката с тероризма, заяви външният министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов.

Според ТАСС с изключение на общата декларация са признати и 4 документа, които включват мандат за разполагане на наблюдаващи на трите страни в зоните за деескалация, правила за потребление на военна мощ, ред за действие на контролно-пропускателните пунктове, както и основаване на взаимен координационен център за координиране на дейностите по контрола на деескалацията в зоните.

Договорени са границите на зоната за деескалация в западната провинция Идлиб, прецизира турската Анадолска организация. Все още се обсъждало какви сили да бъдат ситуирани в тази провинция, която е под контрола на бунтовническа коалиция отпред с някогашния клон на Ал Каида - " Фронта Нусра ", прибавя организацията, представена от Ройтерс.

Нова среща за Сирия ще се състои в Астана в края на октомври, се споделя в декларацията на трите страни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР