Страните гаранти (Русия, Турция и Иран) се договориха за създаване

...
Страните гаранти (Русия, Турция и Иран) се договориха за създаване
Коментари Харесай

Страните гаранти се договориха за създаване на зони за деескалация в Сирия

Страните гаранти (Русия, Турция и Иран) се договориха за основаване на четири зони за деескалация в Сирия и разполагане на наблюдаващи в тях, заяви Ройтерс, цитира бТВ.

Зоните ще включват – напълно или отчасти – региона Източна Гута край столицата Дамаск, провинциите Идлиб, Хомс, Латакия, Алепо и Хама, както и някои региони от Южна Сирия. Те ще са с мандат за шест месеца, който може да бъде продължен, се споделя в обща декларация за тристранната среща в казахстанската столица Астана.

Целта на основаването на зоните е да се подсигурява спазването на режима на прекратяването на бойните дейности, териториалната целокупност на Сирийската арабска република, както и да бъде продължена битката с тероризма, заяви външният министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов, представен от ТАСС.

Наблюдателите ще са ситуирани в зони за сигурност по границите на зоните за деескалация. Мисията им ще е да предотвратяват конфликти сред режима и опозиционните сили, както и всевъзможни нарушавания на примирието.
Освен общата декларация, са признати и четири документа, които включват мандат за разполагане на наблюдаващите, правила за потребление на военна мощ, ред за действие на контролно-пропускателните пунктове, както и основаване на взаимен координационен център за координиране на дейностите по контрола на деескалацията в зоните, заяви ТАСС.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР