Страните членки (Съветът) на ЕС ще ратифицират Истанбулската конвенция следващата

...
Страните членки (Съветът) на ЕС ще ратифицират Истанбулската конвенция следващата
Коментари Харесай

ЕС приема Истанбулската конвенция към 1 юни

Страните членки (Съветът) на Европейски Съюз ще ратифицират Истанбулската спогодба идната седмица - към 1 юни.

Това заяви един от докладчиците по документа - шведската евродепутатка Арба Кокалари от Европейската национална партия (ЕНП).

Още преди вота в Европейския парламент на 10 май в Съвета е имало “много положително квалифицирано болшинство ”, което да обезпечи ратификацията на Конвенцията и там, сподели Кокалари.

Другият докладчик  - полският евродепутат социалист Лукаш Кохут, че Литва и Чехия дават доста положителни сигнали в тази тенденция. Те са измежду шестте страни членки, които не са утвърдили Истанбулската спогодба.

Това не са сторили също България, Словакия, Унгария и Латвия. Полша я ратифицира, само че през 2020 година разгласи желание да се отдръпна от нея, без обаче да го е направила до момента.

Ратифицирането от Съвета на Истанбулската спогодба ще окаже доста мощен напън върху страните, които не са я подписали, счита Арба Кокалари. По думите й Конвенцията ще е използвана в областите, в които Европейски Съюз има пълномощия. Комисията, която ще би трябвало да я ползва, ще следи и за нейното съблюдаване, добави евродепутатката.

" Така че даже тези страни още да не са я утвърдили, те явно ще би трябвало да работят с нея, тъй като са част от Европейски Съюз и от законите на Общността, съгласно които ще би трябвало да се ползва Истанбулската спогодба. Надявам се в дълготраен аспект за тях да бъде още по-трудно да се противят, тъй като не можем да продължим да имаме Европейски съюз, в който насилието против дамите не се приема съществено. Това са съществени закононарушения, а не някакъв мит ", посочи Кокалари.

През 2018 година българският Конституционен съд постанови, че Истанбулската спогодба застъпва правни концепции, свързани с понятието " пол ", които са несъвместими с съществени правила на Конституцията ни.

В началото на месеца източници от Европейската комисия обявиха да Клуб Z, че в случай че Съветът утвърди Истанбулската спогодба, България ще би трябвало да я съблюдава, даже да не я е утвърдила.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР