Страните-членки на инициативата Три морета създадоха и предоставиха на Украйна

...
Страните-членки на инициативата Три морета създадоха и предоставиха на Украйна
Коментари Харесай

Украйна получи специален статут на партньор в инициативата Три морета“

Страните-членки на самодейността " Три морета " сътвориха и предоставиха на Украйна нов статут на сътрудник за страни, които желаят да станат членове на Европейския съюз. Полският президент Анджей Дуда съобщи това по време на конференция в Рига след срещата на върха на асоциацията.

Полският водач напомни, че членовете на самодейността " Три морета " са държави-членки на Европейски Съюз. Въпреки това асоциацията има сътрудници, измежду които са Съединени американски щати, Обединеното кралство и Европейската комисия.

" Решихме да създадем особено, нов тип партньорство. Наред със стратегическото партньорство създадохме и партньорство за присъединяване, което не е непокътнато единствено за Украйна. Днес предоставихме този статут на Украйна, само че и на други страни от Централна Европа, които не са членки на Европейски Съюз, само че се стремят да получат същото партньорство ", сподели Дуда.

Инициативата " Три морета " ( " Триморие " ) е съдружие на 12 страни от Европейския съюз, ситуирани в Централна и Източна Европа. Тя обгръща региона сред Балтийско, Черно и Адриатическо море. Обявените цели включват подсилване на връзките със Съединени американски щати, развиване на инфраструктурата, диверсификация на източниците на енергийни доставки и стимулиране на цифровизацията на националните стопански системи.

Организацията е основана през 2016 година по самодейност на полския президент Анджей Дуда и тогавашния хърватски президент Колинда Грабар-Китарович. Инициативата " Триморие " е повлияна от концепцията на някогашния полски водач Юзеф Пилсудски след Първата международна война за основаване на " Междуморие " - конфедерация на Полша, Украйна, Беларус, Литва, Латвия, Естония, Молдова, Унгария, Румъния, Югославия и Чехословакия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР