Страните-членки на ЕС подкрепиха план за използването на замразените активи

...
Страните-членки на ЕС подкрепиха план за използването на замразените активи
Коментари Харесай

ЕС измисли как да използва златото на Путин за Украйна

Страните-членки на Европейски Съюз поддържаха проект за потреблението на замразените активи на Централната банка на Русия в интерес на Украйна посредством налагане на налог върху облагата от тяхното ръководство, заяви Bloomberg.

 

Според оценките, става дума за към 3 милиарда евро годишно. По въпроса се водят диалози и със страните от Г-7, както и със Съединени американски щати и Англия. Детайлното предложение би трябвало да е готово до края на лятото. Това е значителен прогрес по въпроса, защото нито една страна не можа да откри юридическа опция съветските активи да бъдат иззети, а по-късно употребявани за възобновяване на Украйна.

 

Малко след началото на войната в Украйна западните страни замразиха половината златни запаси на съветската Централна банка. Става дума за към 300 милиарда $, които се съхраняват в страни, въвели наказания против Русия. Тези активи обаче не могат да бъдат иззети зариди юридически трудности. Освен това към този момент са открити едвам 1/3 от тези запаси. Отделно - за предходната година Русия натрупа още 100 милиарда $ в сметки в Европа.

 

" Новая газета Европа " разгласява следствие по какъв начин Русия съумява да заобиколи глобите и да натрупа пари на Запад.

 

Как Русия печели от войната

 

До началото на войната Русия беше натрупала 630 милиарда $ интернационалните запаси. Тази сума би била предостатъчна за покриване на заплащанията по външния дълг и за финансиране на бюджетните разноски за година. По размер запаси Русия бе на пето място в света, отстъпвайки единствено на Китай, Япония, Швейцария и Индия. Западните анализатори назоваха това " създаване на финансова цитадела " преди огромното опълчване със Запада.

 

Макар че съветските управляващи не съумяха да спасят от сакции забележителна част от запасите, след анексирането на Крим през 2014 година те се опитваха да се презастраховат. Делът на златото да вземем за пример се усили от 8% през 2014 година до 21% при започване на 2022 година и 24% към днешна дата. Другата опора стана китайският юан, който до 2015 година въобще не фигурираше в запасите, само че към началото на войната към този момент имаше дял от 17%.

 

Защо е толкоз комплицирано да се намерят запасите

 

Малко след началото на съветското навлизане в Украйна Съединени американски щати, Европейски Съюз, Япония и други страни оповестиха, че блокират запасите на Русия. Ръководителите на съветската ЦБ и съветският министър на финансите споделиха, че са блокирани към 300 милиарда $. Около половината от запасите на Русия бяха в страни, въвели наказания против нея. Къде тъкмо се намират тези пари, обаче е въпрос без отговор. Различни страни оповестиха каква сума са замразили, само че общият общ брой даже не приближава 300 милиарда Франция да вземем за пример заяви, че е блокирала 22 милиарда евро, а това е едвам 1/3 от това, което Русия публично съхранява там. " Вероятно става дума единствено за парите, които се съхраняват в трезорите. Останалите може би са вложени в скъпи бумаги ", допуска Financial Times.

 

" Това, че са признати нормативни актове за блокиране на съветските запаси, не значи, че има физически надзор над тях, защото информацията за тяхното местоположение може да не е известна на държавните управления или на финансовите институции, " изяснява пред " Нова газета Европа " специфичният консултант по санкционните въпроси на Pen & Paper Кира Винокурова. Според нея запасите на Русия е мъчно да бъдат разпознати, защото се скрити в комплицирана мрежа. Освен това държателите на активите могат или да не осведомят регулаторите за тяхното блокиране, или напълно да пренебрегват настояването.

 

Затова под управлението на Швеция, която до 1 юли председателстваше Съвета на Европейски Съюз, през февруари бе основана работна група за проучване на опциите за потребление на замразените съветски активи за възобновяване на Украйна. " Събирането на информация къде има такива активи и какви са те е значима задача на групата ", сподели нейният ръководител Андерс Анлид пред Financial Times.

 

Конфискацията невъзможна

 

Макар че в доста свои изказвания западните политици от време на време повдигат тематиката за потреблението на замразените активи за помощ за Украйна, в юридически проект това не е толкоз просто. " Суверенните активи на Русия в нашите юрисдикции ще останат замразени, до момента в който не бъде урегулиран спорът, обвързван с нарушаването от страна на Русия на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Всяко урегулиране на спора би трябвало да подсигурява, че Русия ще заплати за породените вреди ", се споделя в изказване на Г-7 от април 2023 година

Също през април Европейска комисия стигна до извода, че ще би трябвало да върне блокираните средства на Русия след края на войната, написа Die Welt, като се базира на вътрешен документ на комисията. Тогава и стартира да се разисква концепцията тези активи да бъдат вложени в държавни облигации, облагата от която да отива за Украйна.

 

Има вид замразените запаси да бъдат иззети, в случай че да вземем за пример Съединени американски щати разгласят Русия за спонсор на тероризма или в случай че престанат да признават държавното управление на Русия. " Така Съединени американски щати конфискуваха активите на централната банка на Иран. Бяха признати промени в законодателството, съгласно които имуществото на страна, приета за спонсор на тероризма, няма имунитет. Поправките разрешиха на жители на Съединени американски щати, потърпевши от терористични актове, да предяват искания към Иран и да получат обезщетения за сметка на иранските активи, блокирани на територията на Съединени американски щати, " изяснява Винокурова. Случаите на конфискация на активите на Венецуела и Афганистан пък са свързани с това, че Съединени американски щати не признават държавните управления на тези страни.

По-просто стоят нещата с активите на частните лица - в Съединени американски щати към този момент пристъпиха от заледяване към конфискация. Така да вземем за пример съдът в Ню Йорк позволи потреблението на 5.4 млн. $ на създателя на телеканал " Царград " Константин Малофеев за помощ за Украйна. Това е първото такова решение, откакто напролет на 2022 година министерството на правораздаването на Съединени американски щати сътвори целевата група KleptoCapture за съблюдаване на глобите и експортните ограничавания против Русия, както и за битка с " корумпираните съветски олигарси ". В края на предходната година Съединени американски щати одобриха и корекция в закона, позволяваща предаването на иззетите активи на съветските олигарси за филантропична и военна помощ за Украйна.

 

Имуществото на частните лица и запасите на ЦБ на Русия зад граница обаче се контролират от разнообразни правни правила. " Към активите на частните лица се ползва националното законодателство на юрисдикцията, където те се намират, по тази причина това имущество може да бъде блокирано или задържано. В случая с запасите и активите на централните банки към този момент няма единно мнение. Общопризнато е, че имуществото на централните банки се пази от интернационалното право, в частност има държавен имунитет. Това значи, че имуществото на задгранична страна не може да бъде задържано или иззето без единодушието на самата страна ", изяснява Винокурова.

 

Скритите запаси

 

Идеята на западните наказания беше по финансов път да принудят Русия да приключи войната против Украйна. Така че в този момент главният въпрос е за какъв брой време ще стигне останалата част от запасите на ЦБ, които не са замразени.

 

Към края на предходната година във Фонда за национално богатство /ФНБ/ на Русия официално свършиха доларите, фунтовете и йените. Но там има 10 милиарда евро. По време на войната съветското държавно управление интензивно усилваше във ФНБ каузи на златото и юаните. Сега това са последните действителни активи, налични за финансиране на недостига в бюджета. Те се пресмятат на 83 милиарда $ или 6.7 трилиона рубли. За първото тримесецие на 2023 година дефицитът в съветския бюджет беше 2,4 трлн. рубли при планувани 3 трилиона за цялата година. 

 

Освен формалните, Русия има и " сенчести " задгранични запаси, чийто размер не е прочут. Те са в разнообразни налични средства, инвестиции в недвижима собственост и акции на компании. Съхраняването на експортните доходи в западните юрисдикции не е неразрешено от глобите.

Според Institute of International Finance (IIF) в разнообразни задгранични сметки съветските компании съхраняват към 87 милиарда $. Тези данни са от Банката за интернационалните разплащания в Базел, пред която се регистрират 63 страни, включително Съединени американски щати, Европейски Съюз и значими съветски търговски сътрудници като Китай, Индия, Турция, ОАЕ.

 

Според научния помощник на Сouncil on Foreign Relations Бред Сетсър, банковата статистика на Европейски Съюз демонстрира, че към 90 милиарда $ от миналогодишната облага на съветските компании е останала в Европа. Италианската централна банка прави оценка тази сума на 100 милиарда

Руската ЦБ също удостоверява, че огромна част от облагата на фирмите остава зад граница. За последната една година огромните компании са продавали валута единствено за заплащане на налози и дивиденти. " Така нашите компании могат да заплащат за нужния им импорт ", призна през април шефът на съветската ЦБ Елвира Набиулина. Тези запаси евентуално се употребяват и за заплащане на паралелния импорт, с който се заобикалят глобите, или за оръжие.

 

Макар тези пари официално да принадлежат на фирмите, специалистите и западните медии ги броят за запаси на съветската страна, изключително когато става дума за държавни компании. Затова някои специалисти упорстват и те да бъдат блокирани. Това обаче е комплицирана задача. Ако Русия се лиши от опцията да получава доходи за суровините, които изнася, тя може да спре въобще износа на петрол и газ. " Когато Съединени американски щати разработваха глобите, желаеха да избегнат намаляването на размера петрол на интернационалните пазари, което би довело до повдигането на цените. Идеята бе размерите да останат почти същите, а Русия да получава по-малко пари ", изясняват икономистите.

 

Те са съвсем единомислещи, че скоро Русия няма да пресуши запасите си. Или в случай че те привършат, няма да е поради глобите. " Може да се стигне до продължителен недостиг и управляващите да стартират да търсят метод да го унищожават. Но това не е обстановка, в която парите напълно ще свършат ", считат те.

 

Инфо: Сега

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР