Страничните ефекти под формата на кръвни съсиреци при нарушения на

...
Страничните ефекти под формата на кръвни съсиреци при нарушения на
Коментари Харесай

Евроагенцията по лекарствата препоръчва хората с първа доза AstraZeneca да си поставят и втората


Страничните резултати под формата на кръвни съсиреци при нарушавания на кръвосъсирването могат да се появят при един на 100 000 души, ваксини рани с имунизацията Vaxzevria, създадена от британско-шведската компания AstraZeneca. Това заяви в Европейската организация по медикаментите (EMA), съобщи БГНЕС.

" Подобни затруднения са вероятни при един от 100 000 ваксини рани ", означи организацията и добави, че изгодите от използването на лекарството не престават да надвишават рисковете.

Регулаторът на Европейски Съюз предлага да се продължи потреблението на имунизацията на AstraZeneca в качеството на втора доза.

Комитетът по медикаментите за хуманна медицина (CHMP) на ЕМА е анализирал в допълнение наличните данни, с цел да оцени риска от тези доста редки кръвни съсиреци в подтекста на изгодите от имунизацията за другите възрастови групи и разнообразни равнища на заразяване.

Комитетът предложи да продължи да се дава втора доза Vaxzevria сред 4 и 12 седмици след даването на първата в сходство с информацията за продукта.

Няма задоволително данни от целия Европейски Съюз, за спомагателен подтекст на изгодите и рисковете във връзка с пола.

Регулаторът по медикаментите в Европейски Съюз съобщи, че остава „ твърдо уверен “, че изгодите от имунизацията на AstraZeneca Covid надвишават рисковете, само че изолираните случаи на формиране на кръвни съсиреци „ са съществено безпокойствие и се нуждаят от сериозна и подробна научна оценка “.

Италианският министър председател Марио Драги съобщи във вторник, че е разговарял с френския президент Еманюел Макрон и двамата са се договорили да възобновят имунизациите „ бързо “, в случай че EMA даде зелена светлина. Той дефинира предварителното мнение на регулатора като „ позитивно “.

Във вторник Швеция и Латвия последваха повече от дузина европейски страни, в това число Германия, Франция, Италия и Испания, като краткотрайно стопираха имунизациите с AstraZeneca след изолирани случаи на кървене, кръвни съсиреци и невисок брой тромбоцити.

Въпреки че броят на случаите при ваксини рани хора „ наподобява не е по-висок от този, следен при общото население “, ръководителят на ЕМА Емер Кук допуска, че е допустимо рисковете да бъдат по-високи за някои категории пациенти. Някои специалисти също по този начин споделят, че редки случаи на извънредно необикновена церебрална тромбоза при по-млади хора може да демонстрират причинно-следствена връзка с имунизацията.

Карл Лаутербах, професор по епидемиология и немски народен представител, съобщи пред немското радио, че „ може рисковете от имунизацията да са по-високи за избрани групи, като млади дами. "

Във вторник немското министерство на опазването на здравето съобщи, че има " законово обвързване " да спре имунизацията, откакто от петък получи още три известия за рядка церебрална тромбоза, венозна тромбоза на мозъчния синус или CSVT. Оттогава трима от седем пациенти с CSVT са умряли.

Според статистиката, честотата на CSVT при получателите на AstraZeneca наподобява е три или четири пъти по-висока от това, което нормално се чака - към 4 на милион, а не 1-1,4 на милион.

Миналата седмица Дания и Норвегия оповестиха за случаи на кървене, формиране на кръвни съсиреци и невисок брой кръвни тромбоцити при няколко души, получили AstraZeneca , като и двамата разказват признаците като „ извънредно необикновени “. Оттогава 60-годишен датски реципиент умря от тромбоза, а двама здравни служащи в Норвегия, и двамата на възраст под 50 години и разказани като по-рано годни и здрави, починаха от мозъчни кръвоизливи. Италия е записала осем смъртни случая и четири случая на съществени странични резултати след имунизация.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР