Странен научен експеримент с часовници са провели изследователи от Националния

...
Странен научен експеримент с часовници са провели изследователи от Националния
Коментари Харесай

Експеримент с часовници потвърди теорията на Айнщайн

Странен теоретичен опит с часовници са провели откриватели от Националния институт за стандарти и технологии в Боулдър, Колорадо. Той е траял 14 години, за потвърди, че законите на физиката са безконечни, предава technews.bg.

Учените събират 12 от най-точните часовници в света, в това число четири водородни микровълнови лазерни устройства (мазери) и осем атомни хронографа от цезиеви фонтани, взети от метрологични лаборатории в Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия и Италия, и стартират да следят какъв брой синхронно отмерват времето.

Експериментът лишава 14 години, или 450 милиона секунди, съгласно обява в Wired. Целта била да се тества една от главните дефиниции на теорията на относителността от Айнщайн, която разказва неизменността на законите на физиката без значение от времето. Тоест всички закони работят еднообразно през вчерашния ден, през днешния ден, на следващия ден и след милиони години.

Но по какъв начин можете да ревизирате това благодарение на тиктакащия часовник? Учените следили от близко атомния часовник, при който " тиктакането " се дължи на вибрацията на електроните към атома под въздействието на светлината. Когато възникне несъмнено количество трептения, специфичен датчик приема тази стойност за секунда от времето. Вибрацията на атомите е толкоз непрекъсната, че часовниците няма да изгубят или завоюват даже парченце секунда в продължение на десетки милиони години.

Физическият развой на трептения на атомите съставлява сериозен интерес за учените. Използвайки усъвършенствани принадлежности, те фиксират деликатно вибрацията, пробвайки се да виждат най-малкото отклоняване в периодичността на вибрациите на електрони към дребен атом.

За да отброи атомният часовник една секунда, атомът на цезия би трябвало да вибрира 9 192 631 770 пъти. И тази цифра не се трансформира, не се усилва или понижава. Ето за какво атомните часовници се смятат за най-точното устройство за премерване на времето на Земята.

Учените употребявали два атомни часовника с разнообразни честоти на трептения на електрони, някои от които работят върху цезиев атом, а други върху водороден атом. Необходим е интервал от 14 години, с цел да се тества въздействието върху атомния часовник на фактори като въртенето на нашата планета, електромагнитните стихии и други физически процеси на света към нас.

Ако по време на интервала на наблюдаване атомът вибрира не тъкмо избрания брой пъти, изказванието на Айнщайн за неприкосновеността на физическите закони ще бъде опровергано. Останалите 12 високо прецизни часовника са употребявани за непрекъснато съпоставяне с атомните показания.

Основният резултат от проучването е, че атомите на цезий и водород се държат безусловно еднообразно в продължение на 14 години, даже в разнообразни точки в космоса, заради въртенето на Земята в нейната орбита. Но това не значи, че законите на физиката в никакъв случай не се трансформират. Експериментът сподели единствено, че физическите закони не са се трансформирали през последните 14 години.

Тестването на основите на теориите е неотложно и изключително на теориите на великия Айнщайн, споделя физикът Клифорд Уил, един от многото, които са следили опита с часовника. Той видя, че в случай че откривателите открият най-малко минимално отклоняване при отброяването на времето, това просто ще обърне с главата надолу всичко, което човечеството знае за физиката.

Самите учени от наблюдаващата група ще повтарят опита в бъдеще с потребление на още по-точни принадлежности, с цел да потвърдят вероятно досегашните заключения от проучването.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР