Страната ни разполага с богат избор от ваксини, болнични заведения

...
Страната ни разполага с богат избор от ваксини, болнични заведения
Коментари Харесай

Експерти: Резултатите за ваксинацията у нас не са задоволителни

Страната ни разполага с богат избор от ваксини, болнични заведения и разкрити центрове за имунизация, само че все пак резултатите към имунизирането не са задоволили упованията. Това съобщи в " Денят стартира " проф. Красимир Гигов от Националния публичен съвет по имунизации.

Той заяви, че все още имунизираните в България с първа доза са към 1 800 000 души - към 25% от популацията, а тези с втора доза към 800 хиляди.

" Въпреки всичко резултатът не е добър, не е предстоящият резултат. Това не е задача единствено на Министерството на здравеопазването, на Обществения съвет или на Ваксинационния щаб. Това е задача на цялото общество ", съобщи проф. Гигов.

Според него ползата към имунизирането е загаснал, като това се дължи на по-малкия брой болни, хубавото време и обстоятелството, че от ден на ден хора излизат в отпуска. По думите му по този начин грижата към имунизирането е предходна на назад във времето. Той уточни, че у нас има ваксини, на които срокът на валидност изтича идващия месец.

Според проф. Ивайло Търнев, шеф на клиниката по нервни заболявания в Александровска болница, е значимо оптимален брой хора да бъдат имунизирани. По думите му обаче има съмнение и песимизъм към имунизационната акция. Вина за това съгласно него имат спорните послания, които разнообразни медицински специалисти насочат във връзка с имунизациите.

" Смятам, че е нужна една доста по-широка осведомителна акция за имунизациите и към момента липсва съответна информационна тактика в страната във връзка с имунизацията ", добави проф. Търнев.

И двамата специалисти показаха, че рискът от заболяването е доста по-голям в сравнение с риска от затруднения от някоя от имунизациите и споделят мнение, че повече хора би трябвало да се имунизират.

Вижте повече във видеото.







Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР