Страната ни е дала през миналата година статут на международна

...
Страната ни е дала през миналата година статут на международна
Коментари Харесай

България е дала статут на международна закрила на над 2000 мигранти през 2021 г.

Страната ни е дала през предходната година статут на интернационална протекция на 2019 жители на трети страни . Общо записаните молби за споразумяване на подобен статут през 2021 година са 10 999. Това оповестиха от Държавната организация за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет (МС) в отговор на питане на Българска телеграфна агенция.

И молбите, и издадените позволения са близо три пъти повече от тези през 2020 година, сочи статистиката на ДАБ. Тогава те са били надлежно 3535 и 821.

Към дата 20 януари т. година в териториалните поделения на ДАБ при Министерски съвет са настанени общо 2368 лица в процедура за интернационална протекция , с което потенциалът на центровете е напълнен на 46 %. Най-голям брой от настанените лица са жители на Сирия (70 процента), Афганистан (22 процента) и Ирак (2 процента), допълват от ДАБ. Към 31 декември 2021 година в домовете на дирекция " Миграция " на Министерство на вътрешните работи при потенциал 1300 души има настанени 728 лица, сочат данните на вътрешното министерство.

От ДАБ прецизират още, че наклонността във връзка с просветителния ценз се резервира, като максимален брой от потърсилите интернационална протекция в Република България лица са с начално обучение - 33 %. С главно са 32 %, а без обучение - 15 %.

Проблемите на миграцията от трети страни към Европейски Съюз ще бъдат дискутирани идния понеделник, 31 януари, в границите на конференция " Европейски Съюз и миграцията " в Пресклуба на Българска телеграфна агенция в Хасково.

Тя ще бъде открита от евродепутатите Ева Майдел, Андрей Новаков и Радан Кънев, регионалния шеф на Хасково Катя Панева, кмета на Хасково Станислав Дечев и генералния шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, който ще модерира полемиката. Тя е седма по ред в самодейността на Българска телеграфна агенция " Български гласове за Европа ", която се реализира с поддръжката на Европейския парламент.

по тематиката с напредването на огромни групи жители към страните от Европейски Съюз, техния банкет, тяхното престояване и интеграция ще бъде в хибриден формат. Освен глобалн Дискусията за политиките на Европейски Съюз и България ите проблеми в диалога ще бъдат включени и техните локални измерения в Хасковска област, която географски се намира на пътя на потоците от чужденци.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР