Страната е в много тежка нестабилност и тази тежка нестабилност

...
Страната е в много тежка нестабилност и тази тежка нестабилност
Коментари Харесай

Анализатор: По-дълго управление на Радев означава катастрофален провал за политическата класа

" Страната е в доста тежка неустойчивост и тази тежка неустойчивост се оказва в полза на множеството от огромните политически играчи в Народното събрание. " Това мнение изрази в ефира на БНР Людмил Илиев, публицист и политически анализатор на вестник " Сега ".

" В един миг излиза, че предварителните избори са по-изгодни за всички огромни политически партии, като се стартира от Политическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане ". Може би само Демократична България и Българска социалистическа партия нямат интерес от това, защото техните резултати ще паднат, в случай че следват същата наклонност от предходната година ", предвижда той

В хода на политическото развиване предходната година установихме, че може да се окаже, че държавно-политическото ни устройство крие опасности от това центърът на властта да се реалокира в президентската институция, освен това съгласно Конституцията, означи Илиев.

" Не ставаше въпрос за изключителна агресия на властта от страна на президента, нещо, което става екстралегално, отвън закона, отвън Конституцията. Той просто направи това, което му дава Конституцията като пълномощия. Политическата обстановка му разреши да концентрира в себе си цялата власт в страната. Тук приказваме по-скоро за минус на нашето конституционно устройство, който до момента е останал прикрит за нас. "

" Проблемът е в слабостта на политическите партии. Това, което разрешава тази квази президентска република, е точно неспособността на политическите партии да провеждат мощно парламентарно ръководство, което да излъчи мощно постоянно държавно управление. Когато тях ги няма, тогава Конституцията повелява, че президентът би трябвало да ръководи. Неизбежно стигаме до този миг ", посочи журналистът.

Според Людмил Илиев " Румен Радев несъмнено играе доста добре ролята на човек, който с стеснение поема функционалностите на глава на изпълнителната власт ".

Журналистът е безапелационен, че в случай че се случи ръководството на Радев да бъде по-продължително, това ще е " пагубен неуспех на българската политическа класа, не на президента ".

Илиев уточни, че има податки, че би трябвало да се търси нормализация на връзките с Русия, само че към момента не знаем какво съответно значи това. Той обаче дефинира като необикновено възобновяване на съветското дипломатическо наличие у нас в досегашния му тип.

Той проучва и хипотезата да влезем в серпантина от предварителни избори, като не чака радикална смяна в геополитическата ориентировка на страната.

" Но несъмнено намаляване на позицията във връзка с Русия има късмет да се случи. "

Топката към този момент е трансферирана в Северна Македония, в случай че не се окаже истина това да има спомагателна редакция на френското предложение, с която българският парламент не е осведомен, акцентира Илиев.

Людмил Илиев вижда края на доближаването сред Румен Радев и ГЕРБ в нападателната им позиция по отношение на държавното управление на Кирил Петков.

" Неговият край ще пристигна напълно скоро, когато Румен Радев към този момент ще стане глава на изпълнителната власт, а ГЕРБ-СДС ще остане съпротива. Не ми се коства реалистично да приказваме, че е допустимо по някакъв метод те да работят дружно. Това ще е голям репутационен удар за президента, а той несъмнено не е несръчен в политиката човек. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР