Страната е подложена на въоръжена агресия от терористи, някои публикации

...
Страната е подложена на въоръжена агресия от терористи, някои публикации
Коментари Харесай

Казахстан обяви 10 януари за ден на национален траур

Страната е подложена на въоръжена експанзия от терористи, някои изявления в задгранични медии са повърхностни и едностранчиви, се споделя в коментар на Министерството на външните работи на Казахстан

Правоприлагащите органи и Въоръжените сили на Република Казахстан се опълчват на терористите, а не на „ мирните протестиращи “, както някои задгранични медии изопачават, написа в собствен коментар Министерството на външните работи на Казахстан.

Ето и цялото изказване:

Редица изявления в задгранични медии за обстановката в страната ни след въвеждането на изключителното състояние са очевидно повърхностни и едностранчиви. Министерството на външните работи счита в тази връзка, че е подходящо да се означи следното.

В Мангистауска област и във всички огромни градове на страната се организираха мирни манифестации. Исканията на протестиращите са изцяло задоволени. В същото време от тази обстановка се възползваха терористични, екстремистки и незаконни групи за ескалация на напрежението и насилието. В тази връзка в страната е оповестено изключително състояние.

Както демонстрираха събитията в Алмати и редица други райони на страната, Казахстан бе подложен на въоръжена експанзия от добре координирани терористични групи, подготвени в чужбина. Според предварителните данни измежду нападателите има лица, които имат опит от присъединяване в боеве в „ горещи точки “ на страната на радикални ислямистки групировки. Понастоящем правоприлагащите органи и Въоръжените сили на Република Казахстан се опълчват на терористите, а не на „ мирните протестиращи “, както някои задгранични медии изопачават.

В тази обстановка Казахстан бе заставен да потърси помощта на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС), която изпрати миротворчески сили с обща бройка към 2500 души, за подкрепяне на стабилизиране на ситуацията. В мандата на миротворците влиза защита на стратегически обекти и подкрепяне на казахстанските сили на реда.

Трябва да се подчертае, че главните бойни дейности против терористични групи се водят от правоохранителните органи и Въоръжените сили на Казахстан.

Миротворческите сили на ОДКБ ще стоят в Казахстан краткотрайно и ще изоставен страната след стабилизиране на обстановката при първото послание на казахстанската страна.

Особено значимо е, че мирните участници в митингите не са подложени на никакво гонене.

Правоприлагащите органи ще проведат огромно следствие на аргументите за обстановката, резултатите от което ще бъдат предоставени на интернационалната общественост.

Трябва да се означи сплотеността на народа на Казахстан, поддръжката му за решенията и дейностите на президента К. Токаев за възобновяване на мирния живот.

Казахстан е решен да отбрани демокрацията и Конституцията от ислямистки радикали и терористи!

За страдание, в следствие от конфликтите има човешки жертви както измежду чиновниците на правоприлагащите органи и измежду военнослужещите, по този начин и измежду цивилното население.

В тази връзка 10 януари 2022 година е разгласен в страната за Ден на народен печал.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР