Страната е обхваната от пламъци. Само за днешния ден са

...
Страната е обхваната от пламъци. Само за днешния ден са
Коментари Харесай

45 пожара бушуват в страната, но опасност за хората няма -

Страната е обхваната от пламъци. Само за днешния ден са регистрирани 74 горски и полски пожара, като 45 от тях не престават да горят. Но все още заплаха за обитаеми места няма, разгласи шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " гл. комисар Николай Николов.

Най-сериозно е ситуацията с два пожара в югоизточна България - в област Хасково край Брягово, където горят над 1000 дка, и в Елховско, Ямболско, където в пламъци са 1000 дка пасища и млади борови насаждения. Там обстановката е динамична, само че и сериозна. Сериозен риск в региона е бурният ураганен вятър, комбиниран с високите температури и сухата растителност, а превалявания се чакат чак в събота.

Локализирани са огнищата край Елшица и Црънча, а обстановката с огнената буря край старозагорското село Пъстрово е под надзор, регистрира още Николов.

" Главната задача е да се лимитират заплахите по обитаемоте места, тъй че да няма жертви и потърпевши. Към момента няма заплаха за обитаемоте места ", увери основният комисар.

Общо 450 пожарникари с 117 автомобила се борят с огнените стихии в другите елементи на страната. Помагат им над 100 горски чиновници, 45 доброволци и хеликоптери на Министерство на защитата и едно военно мобилно формирование с техника.

От началото на месеца у нас са регистрирани 1661 пожара. Главен комисар Николай Николов прикани хората да се въздържат да обработват стърнища.

" За доста от пожарите има изясненост. Тези предпоставки са изсъхнало, прохладно време, с висока температура и човешката активност. Говорим на първо място за немарливост, самоувереност и подценяване на ситуацията ", сподели той.

Николай Николов изясни, че казусът със свлачището в курорта Албена е от десетилетия, а отговорността е на локалната власт, тъй като тя е наясно " какво би трябвало да се прави и какво не ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР