Страната е на опашката на пандемията от коронавирус. Очаква се

...
Страната е на опашката на пандемията от коронавирус. Очаква се
Коментари Харесай

Радка Аргирова: Септември по-лека вълна с новите COVID варианти

Страната е на опашката на пандемията от ковид. Очаква се спокоен интервал, само че не се приключва наблюдаването на генетичното развиване на вируса и неговите разновидности. Това съобщи вирусологът проф. Радка Аргирова и консултант на премиера Кирил Петков пред Българска национална телевизия. Тя заяви, че се следи какво става в Южна Африка с два нови разновидността. " У нас шества БА2 вид на Омикрон, в този момент се приказва за БА4 и БА5, открити там ", изясни тя. Аргирова заяви, че през вчерашния ден е открито лице, притежател на тези вариации в Европа - в Ирландия. " В началото на септември ще има вълна от двата разновидността в Европа и у нас, само че няма да е висока и страшна ", счита Аргирова.

Тя посочи, че до момента са разказани 200 пост ковидни синдрома и на процедура може да се засегне всеки орган. " Има статистика, която демонстрира, че сред 10% и 12% от лицата, прекарали коронавирус, се сблъскват с него ", разясни тя. Радка Аргирова заяви, че лятото най-новите лекарства за лекуване на ковид ще са у нас , измежду тях и специфичен препарат - ваксина, за имуносупресираните хора, които не развиват антитела след имунизация (у нас това са над 2000 лица).
 Кантарджиев: Рискът за българите за болест с маймунска шарка е дребен
Кантарджиев: Рискът за българите за болест с маймунска шарка е дребен

Увеличаващите се случаи на маймунска шарка подвигнаха на крайник Световната здравна организация

За новото заболяване - маймунска шарка, тя разяснява, че е рядко заболяване , за което се знае от учебниците по биология. По думите й - протича леко, самоизлекува се, само че има капацитет да заразява, защото се предава въздушно-капково или с здрависване. Симптоматиката е 6 дни след заразяване, инкубационният интервал е 22 дни, по тази причина се постановява карантина от 20 дни. За родените преди 90- та година оказва помощ ваксина срещу шарка, която ги пази, за другите - се планува кръгово имунизиране, което е за хората от един кръг, които са инфектирани. Тя предложи обаче персонална хигиена, миене на ръце и кръгът болни да носи лицеви маски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР