Страната агресор Русия може да е използвала украински военнопленници като

...
Страната агресор Русия може да е използвала украински военнопленници като
Коментари Харесай

Русия може да е използвала пленници като прикритие за транспорт на боеприпаси - ГУР

Страната агресор Русия може да е употребила украински военнопленници като жив щит за превозване на муниции и оръжия. Това заяви представителят на Главното ръководство на разузнаването към украинското Министерство на защитата Андрий Юсов пред " Радио Свобода ".

Той уточни, че руснаците преди са употребявали въздушен превоз за транспортиране на украински военнопленници, само че не постоянно.
Руската страна обаче е предупреждавала Киев за това.

При полета с Ил-76, който се разруши на съветска територия, не е имало никакви претенции и уведомления.

Юсов акцентира, че за сигурността на военнопленниците, според интернационалното право, носи отговорност страната, която ги държи в плен.

Районът, където е паднал самолетът, както и намиращото се наоколо летище, се употребява интензивно от окупаторите за логистиката на ракетите, с които руснаците обстрелват Украйна, добави Юсов.

Той означи, че от думите на съветската страна (че са прeвозвани 65 военнопленници – б.р.) излиза, че огромният боен аероплан е бил претрупан едвам на една трета от потенциала си и поражда въпросът дали би било оправдано потреблението точно на подобен летателен уред.

Освен това, покрай въпросния Ил-76 във въздушното пространство е имало и други самолети – Ан-26 и Ан-72. Всички тези условия се нуждаят от оптимално изследване.

" Можем да предположим разнообразни сюжети, в това число съзнателна провокация или потребление на украински пленници като " жив щит " за превозване на муниции и въоръжения ", уточни Юсов.

Той обаче акцентира, че няма никакви потвърждения, че в този аероплан е имало украински пленници.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР