Страховете на САЩ от нарастващото влияние на Китай и Русия

...
Страховете на САЩ от нарастващото влияние на Китай и Русия
Коментари Харесай

Помпейо в Европа: Страховете на САЩ от нарастващото влияние на Китай и Русия

Страховете на Съединени американски щати от възходящото въздействие на Китай и Русия в Централна Европа ще бъдат основна тематика при визитата на държавния секретар Майк Помпейо в района тази седмица, споделят чиновници на държавното управление на Тръмп.

Помпейо отпътува през вчерашния ден на обиколка, включваща пет страни в Европа. Тя стартира с Унгария и Словакия, където държавният секретар ще изрази тези опасения и ще подчертае, че е значимо да се предизвиква демокрацията и да се съблюдава върховенството на закона, с цел да се парират опитите на Пекин и Москва да откъснат тези страни от Запада и да сеят ерес в Европейския съюз и НАТО.

Най-важното събитие по време на обиколката ще е конференцията за бъдещето на Близкия изток в Полша в сряда и четвъртък, която се чака да бъде фокусирана върху Иран. В нея ще вземат участие също израелският министър председател Бенямин Нетаняху, вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс, екипът на старшия консултант по близкоизточните мирни договаряния и шурей на Тръмп Даред Къшнър, както и специфичният представител за интернационалните договаряния Джейсън Грийнблат.

Но в Будапеща и Братислава през днешния ден и на следващия ден Помпейо ще насочи вниманието съответно към въпроси, свързани със зависимостта на Централна Европа от съветската сила и наличието на китайската високотехнологична телекомуникационна компания " Хуавей ", изключително в Унгария. Това оповестиха поискали анонимност публични лица, които не са получили позволение да разискват обществено пътуването на Помпейо. Представители на Съединени американски щати са надълбоко обезпокоени от експанзията на " Хуавей ", изключително в страните членки на НАТО, където съгласно тях компанията съставлява сериозна опасност за осведомителната сигурност.

Длъжностните лица споделиха, че Помпейо се надява да обърне почналата преди десетилетие наклонност на оттегляне на Съединени американски щати от Централна Европа, основала вакуум, употребен от Русия и Китай. В течение на последните 10 години, споделят те, съветският президент Владимир Путин и китайските водачи са станали доста по-агресивни и навлизат в района.

Официален представител съобщи, че Помпейо ще " търси области от общ интерес, които са били подценявани в близкото минало ", с цел да " извади от равновесие противниците на Запада тук-там, където са заели твърди позиции ".

Правителството на Съединени американски щати счита за значимо да подаде ръка на унгарския министър председател националист Виктор Орбан, който споделя твърдата позиция на Тръмп за ограничение на миграцията и подхваща все по-авторитарни ограничения, в това число репресии против опозицията, профсъюзите, самостоятелните медии и университетските среди.

Кабинетът на Обама значително избягваше контактите с Орбан, който предходната година завоюва трети следващ мандат. Предизборната акция на унгарския водач бе учредена на антиимиграционни политики. Политиките му бяха посрещнати с улични митинги и задълбочиха опасенията в Европейски Съюз.

Миналия месец Орбан съобщи, че желае " антиимиграционните сили " да станат болшинство във всички институции на Европейския съюз, в това число в Европарламента и Еврокомисията, и предвижда, че скоро в Европа ще има две цивилизации - една, която " гради бъдеще, учредено на смесено ислямско и християнско общуване " и друга в Централна Европа, която ще е напълно християнска.

Правителството на Орбан е подложено на критика, в това число от Съединени американски щати, за принуждаването на основан в Будапеща университет, учреден от филантропа милиардер Джордж Сорос, да реалокира по-голямата част от активността си във Виена. Неговата пламенна изразителност против мигрантите и отводът страната му да взе участие в новата прокуратура на Европейския съюз, фокусирана върху измамите и корупцията, също породиха безпокойствие.

Правозащитни и други организации се оплакаха от проектите на Помпейо да се срещне с Орбан и го приканиха да заеме безапелационна позиция против будещите паника политики на унгарския министър председател.

" Министър Помпейо би трябвало да преглежда това пътешестване не като другарска среща сред съдружници, а като опция да организира открит диалог с страна, която от ден на ден се опълчва на американските ползи и отговорностите си в региона на правата на индивида ", се споделя в изказване на организацията " Хюман райтс фърст ". " В същото време, в което заличава постигнатото от Унгария след Студената война в региона на демокрацията, Орбан все по-ясно показва афинитет към доближаване с Кремъл ".

Официалните представители на Съединени американски щати опазиха визитата Будапеща, като обявиха, че е невероятно дейно да се защитят позициите и ползите на Съединени американски щати в Унгария, без да има срещна с Орбан. " Трябва да сме там или да се готвим да загубим ", сподели един от източниците. Той добави, че администрацията е видяла " резултатите от неналичието на ангажираност в Съединени американски щати в района " и " желаеме да засилим тази дипломатическа ангажираност ". Той също по този начин означи, че Путин е посетил Унгария два пъти предходната година и че Помпейо ще се срещне с водачи на гражданското общество, някои от които имат сериозно отношение към Орбан.

В Братислава Помпейо ще се срещне със словашки ръководители и ще приказва по сходни въпроси, а също по този начин ще отдаде респект на стотиците убити в опит да избягат от комунистическата някогашна Чехословакия в Австрия по време на Студената война. Освен това Държавният департамент сподели, че Помпейо ще изнесе тирада пред студенти за смисъла на " наследството на западната демократична независимост и нейния успех над комунизма ".

След конференцията за Близкия изток във Варшава Помпейо ще завърши в петък пътуването си с къси визити в Брюксел и Рейкявик, Исландия. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР