Страхът от тежко заболяване, загубата на работа и война са

...
Страхът от тежко заболяване, загубата на работа и война са
Коментари Харесай

Какви са най-устойчивите притеснения на българина?

Страхът от тежко заболяване, загубата на работа и война са най-устойчивите терзания на българина. Това сподели Иво Желев от организация ЕСТАТ в “Денят на Фокус " по радио “Фокус ". Агенцията е направила социологическо изследване по тематиката.

“Обяснявам си наличието на войната в топ 3 на българските страхове с обстоятелството, че тя се води доста покрай нас и заплашва да се трансформира в световен спор. Относно тежките заболявания и загубата на пари и работа, няма огромни промени от десетилетия- това са устойчиви терзания ", сподели Желев.

Има рационални и ирационални страхове - овладяеми или под паника, открои той. “Рационалните са мотор на напредък и мощ на личността да се оправи с проблемите, а другите ти пречат да бъдеш пълностоен. Това са уплахите. Трите най-големи страха имат своята специфичност в разнообразни демографски групи - на образованите и необразованите, на града и селото, на младите и възрастните ", акцентира Желев.

При младите страхът от заболявания е на четвърто място, изпреварен от бедността, на второ са стихиите, а на трето - насекоми и гризачи. “Наблюдаваме травмирано потомство - това на 50-60-годишните, които изнесоха прехода на гърба си. Те заслужават доста специфичен фокус и поддръжка ", счита Желев.

Страховете на мъжете и дамите също се разграничават. Проспериращите пластове се опасяват от болест, а бедните - за приходите си. Имаме боязън от мигранти и тероризъм. Страхът от заболявания е допълнен от пандемията, счита Желев.

“Трудно е да се мери страхът през годините. Няма по какъв начин да се вадят изводи дали българинът като народност е нерешителен или не. Преди години най-големият боязън на американците беше да не се разболеят от рак и на второ място - да не загинат в автомобилна злополука. Трябва да се задава и въпросът “За какво мечтаете? ", акцентира Иво Желев от ЕСТАТ
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР