Страхът от покачване на цените при приемане на е най-често

...
Страхът от покачване на цените при приемане на е най-често
Коментари Харесай

14-35% скок на храните в 1-вия ден на еврото в Хърватия

" Страхът от повишаване на цените при приемане на е най-често срещаното терзание измежду популацията. По тази тематика нееднократно са ме питали публицисти през последната година и всякога споделям едно и също нещо, което уви се пропуща или прикрива от поддръжниците на приемането на еврото.

В доста страни директно след въвеждане на еврото се вижда скок в цените на артикули и услуги, които се използват постоянно в всекидневието. Хранителни артикули, ресторантьорски услуги и други дребни услуги (например козметични). Това е резултат от така наречен " закръгляне " на цените нагоре от страна на търговците.

При артикули и услуги, които не се използват толкоз постоянно, да вземем за пример скъпа техника, значително покачване в цените нормално не се вижда директно след приемане на еврото. Именно това е и една от аргументите в формалните ценови показатели (които са агрегирани стойности) този инфлационен феномен да остане по-скоро прикрит. За елементарните хора обаче тази инфлация е мощно осезаема тъй като касае точно този вид артикули и услуги, които те използват най-често в всекидневието си.

Това се случи в Хърватия в границите на няколко дни незабавно след въвеждане на еврото. Общата валута беше въведена на 1 януари и на 3-ти към този момент имаше репортажи с недоволни жители, които се оплакват от огромен скок в цените на избрани артикули и услуги.

Хърватските медии приказват главно за хранителни артикули. Например, артикули в пекарни, които преди са имали цена в хърватски еквивалент на 80 евроцента след промяната на валутата към този момент костват 1,1 евро - 37,5% инфлация. Цената на кило портокали се подвига с 14%, а тази на кило картофи с сред 35% и 45%. Кило лук към този момент коства с 25% повече, а цената на едно еспресо се качва със 16%. Има и други образци, всичко това се случва в границите на дни.

Хърватските управляващи споделят, че има нарушавания на закона за приемане на еврото. Някои търговци били вдигнали цените с повече, в сравнение с им било разрешено и щяло да има наказания. Тази обстановка е следващата илюстрация на това какъв брой безсмислено е страната да се пробва да управлява пазарни процеси. Неслучайно от сходен скок в цените при приемане на еврото се оплакват жителите на съвсем всяка друга страна членка на еврозоната. Питайте някой холандец, италианец, немец или грък.

Гледайте Хърватия и мислете за България. Щом там управляващите са били неспособни да осуетят скока в цените при промяна на валутата, не ми се мисли какво би се случило у нас ", написа топикономистът Г. Вулджев.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР