Страхът от евентуални забрани за пътуване с дизелови автомобили из

...
Страхът от евентуални забрани за пътуване с дизелови автомобили из
Коментари Харесай

Ще дойдат ли старите германски дизелови коли в България?

Страхът от възможни забрани за пътешестване с дизелови коли из немските градове и очакванията за " награди за бракуване " или " екологични награди ", появили се след дизеловия скандал, провокират неустановеност измежду немските водачи, написа списание " Фокус ". Собствениците на дизелови коли се чудят дали да се разделят с колите си. Всъщност, огромна част към този момент са го създали - най-много притежателите на по-стари дизелови коли. Тенденция, която се усеща освен в Германия, само че и в други западноевропейски страни. И около която източноевропейските страни и Африка се пълнят със остарели дизели от Западна Европа.

Според европейското екологично съдружие " Transport & Environment " (T&E), през 2017 година единствено в България са импортирани над 100 000 остарели коли от Западна Европа. 35 000 от тях са били дизелови, като всяка втора кола е била по-стара от 10 години. Над една четвърт (27%) от импортираните в България дизелови коли са пристигнали от Германия. А най-вече - от Италия (63%). Сред италианците към момента не се е формирало съществено антидизел придвижване, само че пък Рим има намерение да наложи в близко бъдеще възбрана за пътешестване с дизелови коли из улиците на града.

От T&E са пресметнали, че изхвърляните в атмосферата азотни оксиди при импортираните през 2017 в България дизелови коли надвишават 12 пъти допустимите европейски правила за нови коли. Освен това старите дизели в България не са снабдени серийно с филтър за твърди частици, оповестява сдружението, представено от ДПА.

Германия: търговията със остарели дизели

Списание " Фокус " разказва нормалната процедура в търговията със остарели коли в Германия. По-старите дизелови коли - до Евро 3 в това число, нормално биват излъчени за скрап, защото удостоверението за бракуване е належащо за приемане на съответната награда. Преди да бъдат унищожени, от колите нормално биват изваждани елементи, които към момента са годни за приложимост.

Един търговец от Долна Саксония обаче признава пред списанието, че " доста търговци в това време нямат място за депозиране на частите от старите дизели и колите отиват непосредствено в пресата - задно с кожения салон и навигационната ситема ".

Онези дизели, които не биват излъчени за скрап, нормално поемат към Източна Европа или към Африка. В Германия търговците се наемат да продават единствено тези остарели дизели, които са минали малко километри и дават отговор най-малко на Евро 4.

Въздухът на Изток - все по-мръсен?

В Германия замърсяването на въздуха бележи спад от години. Само на някои места изхвърляните азотни оксиди надвишават допустимите горни граници. Въпреки това може да възникне парадоксалната обстановка, при която Германия и други европейски страни да трансферират своите остарели дизели в по-бедните членки на Европейски Съюз, показва " Фокус ".

" Много от старите дизели на западноевропейците попадат в Средна и Източна Европа. По този метод проблемите със замърсяването на въздуха в Европейски Съюз не се рeшават, а се изнасят. Така " желязната завеса " на качеството на въздуха в Европа става все по-тежка ", акцентират специалистите от " Transport & Environment ".

Над 13 000 жертви на година в България

" Повечето от изнесените в Източна Европа дизелови коли са на възраст над 10 години и не са оборудвани с филтър за твърдите частици. А заради това те изхвърлят в атмосферата огромни количества фини прахови частици, за които е открито, че провокират ракови болести. Статистически видяно, фините прахови частици провокират всяка година гибелта на над 13 000 души в България ", настояват специалистите от Т&E.

Независими специалисти обаче считат, че сходни статистики не разкриват цялата истина, защото не включват информация за това дали замърсяването на въздуха не е повлияно по-силно от други фактори.

Факт е, че огромният брой остарели дизелови коли и на първо място тези без филтър за твърди частитци няма да усъвършенства качеството на въздуха в огромните източноевропейски градове. Точно противоположното. При импортираните през 2017 година в България остарели коли изхвърляният токсичен азотен окис, който е в основата на абсурда " дизелгейт ", е 1 300 мг/км. Само за съпоставяне: про новите коли допустимата норма е 80 мг/км, показват специалистите от " Transport & Environment ". Въпреки това източноевропейците несъмнено ще се радват на евтините дизелови коли от Германия и другите западноевропейски страни, показва " Фокус ".

На тематиката за износа на остарели дизелови коли в България се стопират и доста други немскоезични издания. А най-често срещаното заглавие гласи: " Хиляди мръсни дизели отпътуват за Източна Европа ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР