Страхът е една от най-интересните и влиятелни части на човешката

...
Страхът е една от най-интересните и влиятелни части на човешката
Коментари Харесай

Най-странните фобии, които хората развиват

Страхът е една от най-интересните и авторитетни елементи на човешката природа - това е най-мощният вътрешен мотиватор и вековна мощ, с която непрекъснато се опитваме да се преборим. Понякога хората развиват доста мощни страхове от характерни обстановки, наречени уплахи. Названието идва от гръцката дума " Фобос ", която значи боязън. Докато някои са по-общи и постоянно срещани като клаустрофобия (страх от дребни затворени пространства), други са много по-странни. Почти всички уплахи са развити заради някаква контузия в живота на човек, най-често в детството. Тези страхове са постоянно потискани и за това е мъчно да се оправим с тях.

За последните 12 години количеството на типовете уплахи е повишено съвсем 3 пъти. През 1996 година те са триста, а към днешна дата цели 1030. Ето някои от най-странните уплахи, които хората да развиват.

Дорафобия – Страх от козината на животните
Хората с тази уплаха не могат да стоят с космати животни като кучета и котки, те намират козината им за отвратителна или отблъскваща. Трудно е да се дефинира за какво пухкавите същества плашат тези хора. Може би поради това, че космите хвърчат на всички места, или от боязън да не образуват същинска алергична реакция.

Педиофобия- Страх от кукли
Това в действителност е много разбираема уплаха. Пефиофобията е боязън от кукли или всяко подправено показване на човешко създание, сходно на манекени и роботи с човешки черти. Безжизнената пластмаса имитираща човешката форма, и по-специално чертите на лицето, е изнервяща и в някои случаи напряко злокобна.

Спектрофобия – Страх от огледала и отблясъци
Това е уплаха, срещана относително рядко като болест и е мощно персонализирана. Някои хора се опасяват от личния си облик, други от огледални повърхности, а трети от евентуалната връзка огледалото със свръхестественото.

Барофобия – Страх от гравитацията
Изглежда необичайно някой да се опасява от силата, която ни държи на земята, само че тази мощ може да бъде пагубна и смъртоносна при несъответствуващи условия. Хората, които са претърпели рухване или са били очевидци на сриване на структура и са видели гравитацията по какъв начин раздира света с отмъстителна мощ, имат съображение да се опасяват от нея.

Вербофобия – Страх от думи
Вербалният език е неделима част от всекидневието ни. Той е главният конструктивен детайл на обществото и общността, тъй че вербофобията е изключително изтощителна, когато думите са толкоз постоянно срещани. Страхът се демонстрира към изречени или написани думи, дълги и къси, и на всеки език. Всичко зависи от самостоятелния случай и катализатора на уплахата - той може да бъде съответна дума или фраза.

Номофобия – Страхът да останем без мобилен телефон
Това е нов вид уплаха, появила се в последните години. Наричат я и се показва в боязън от това да не останем без мобилен телефон. Проучване, извършено във Англия, демонстрира, че това е много постоянно срещано положение. Всъщност, двама на всеки трима англичани страдат от него.

За край ви оставяме фобофобията. Тя е страхът от пораждане на уплахи./ Пауза Moreto.net
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР