Страдащите от трите социалнозначими белодробни болести - хронична обструктивна белодробна

...
Страдащите от трите социалнозначими белодробни болести - хронична обструктивна белодробна
Коментари Харесай

Увеличават се пациентите с белодробни болести, има дефицит на пулмолози

Страдащите от трите социалнозначими белодробни заболявания - хронична обструктивна белодробна болест, белодробен карцином и астма, се усилват, а в редица селища в страната има недостиг на пулмолози в доболничната помощ. Това заяви във Варна ръководителят на Българското сдружение по белодробни заболявания /БДББ/ проф. Владимир Ходжев. Според него растежът на новооткритите случаи ще продължава заради обстоятелството, че България води европейската ранглиста по брой на пушещите цигари деца, заяви " Труд бг ".

Българските пулмолози разполагат с съвременна инсталация и лекарства, които са безвъзмездни за пациентите, само че при една нова зараза има риск квалифицираните експерти да се окажат незадоволително. „ Такива епидемии се случват на всеки 10 година Предходната беше от свински грип, последва я Коронавирус. 10 години са нужни за образованието на един доктор и още толкоз, с цел да придобие опит, а съсловието застарява ", очерта картината проф. Ходжев. Според него идентична е тя и при инфекционистите и реаниматорите.

Сред градовете с дефицит на пулмолози са Добрич, Шумен, Ямбол, само че проблеми има съвсем на всички места и по тази причина за обзор се чака от седмица до 20 дни, уточни зам.-председателят на БДББ доцент Диана Петкова. В лечебните заведения картината е по-добра, само че заради недофинансирането на клиничните пътеки доста млади медици избират по-атрактивни специалности.

Въпреки това по време на пандемията в България са прилагани най-модерните способи и препарати за лекуване. „ За разлика от Западна Европа, където болните бяха ангажимент най-вече на инфекционистите, у нас главната тежест бе поета от клиниките по белодробни заболявания, което бе късмет за хората с тежки затруднения ", акцентира доцент Петкова. Тя цитира научни данни, съгласно които сред 4 и 6% от лекуваните в стационар инфектирани с вируса остават с трайни тежки увреждания.

Точна статистика на страдащите от постковид синдром няма, само че признаците са ясни - зной, непрекъсната отмалялост, проблеми с паметта, които не престават с месеци. При проявата им хората незабавно би трябвало да търсят помощ, безапелационни са ръководителите на БДББ. Дружеството е създало амбулаторна процедура и две клинични пътеки за следене и лекуване на пациенти с постковид синдром. „ Те са предоставени на институциите, надяваме се да бъдат утвърдени и финансирани от идната година ", сподели проф. Ходжев.

Постковид синдромът, актуалните способи за лекуване на астма и туберкулоза са акцентите на Осмия конгрес на БДББ, който се организира в курорта Златни пясъци. Сред гостите на форума са лекари и учени от Европа, Съединени американски щати и Канада.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР