Стойността от 1,6 млрд. долара за придобиване на самолети Ф-16

...
Стойността от 1,6 млрд. долара за придобиване на самолети Ф-16
Коментари Харесай

Каракачанов разтърси България с цената, която обяви за новите изтребители от САЩ

Стойността от 1,6 милиарда $ за придобиване на самолети Ф-16 е единствено рамка, разяснява през днешния ден във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, след като Конгресът на Съединени американски щати одобрил опцията за пазаруване на повсеместен пакет за осем многоцелеви изтребителя Ф-16.

Това е рамката, която Конгресът дава като най-много, която позволява на държавното управление да подписа договорка най-много на такава цена. Това по никакъв метод не значи, че цената на самолетите, в случай че ги закупим, ще бъде 1,673 милиарда (сумата, посочена от Конгреса на Съединени американски щати – б.р.). Това е таванът, който позволява Конгресът. Давам образец със Словакия. Конгресът беше дал своя вот за Словакия 2,8 милиарда, а словаците подписаха контракт на 1,8 милиарда, изясни министърът на защитата, представен от БНР.

Ние имаме една рамка, която е дал своя вот парламента – 1,8 милиарда лв.. Той ни гласоподава и опция да се отклоним леко, само че в края на краищата персонално аз считам, че можем да се отклоним  в границите на рационалното и преференциалното за България. Около 2 милиарда лв. е, съгласно мен, максимумът на рационалната цена. Малко повече от един милиард $, жестоко казано. По никакъв метод няма да бъде за сметка на качествата на самолета “, сподели Каракачанов.

От българското Министерство на защитата оповестиха, че сега тече двуседмичен период, в който държавното управление във Вашингтон ще даде план на контракт. В него предстоящата цена за придобиване на самолетите с пакет от нужните бойни качества ще бъде в границите на 1,2 милиарда $.

Министерството на защитата поддържа тезата, че в случай че цената за самолетите е прекомерно висока и бъде платена, това би заплашило финансирането на плановете за военноморските и сухопътните войски. Допуска се и решение за диалози с други участници в процедурата.

През април премиерът Бойко Борисов заяви, че България желае „ най-ниска цена “ и че всичко е въпрос на договаряния.

Решението на Конгреса е единствено стадий от договарянето на договорката. До две седмици държавното управление във Вашингтон ще даде на българската страна план на контракт.

В известие Министерството на защитата отбелязва обстоятелството, че Конгресът на Съединени американски щати е взел в къси периоди решението за самолетите.

От самолетната компания „ Локхийд Мартин “ прецизират, че „ Преговорите за подписване на контракт сред държавните управления на България и Съединени американски щати не престават, а в известието на Конгреса е дадена оптималната обща цена. Така се дава опция за в допълнение разширение на програмата, без да се изисква наново утвърждение от американския Конгрес. Тази цена обаче не е показателна за крайната стойност на контракта, написа още в известието.

Пред БНР Красимир Грозев от списание „ Аеро “ уточни, че сумата е близка до 1,7 милиарда $, като в нея е заложен финансов буфер от към 10-15% при положение на форсмажорни условия в част от договорката.

„ Дали това съоръжение, което е посочено в уведомлението до Конгреса, ще бъде това съоръжение, което ние ще можем да си купим за 1,2 милиарда $, е въпрос, за който аз не мога да кажа, че ще е по този начин. Ще разберем по време на договарянията. Те ще стартират, когато България получи обвързваща оферта от американската страна. Има 60-дневен период, в който България или би трябвало да подпише, или би трябвало да стартира договаряния за орязване на договорката. Какво тъкмо ще бъде рязано от договорката – не знаем. Има доста, което може да се отреже и тя още веднъж да си е работеща. Има и неща, които не би трябвало да се режат “, изясни той.

Грозев е песимистичен, че ще можем да свалим договорката под 2 милиарда лв.. Практически е невероятно да имаме работеща договорка под 2 милиарда лв., добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР