Стойността на всички видове винетки ще намалее с 10%, като

...
Стойността на всички видове винетки ще намалее с 10%, като
Коментари Харесай

Винетките поевтиняват с 10% от януари догодина

Стойността на всички типове винетки ще намалее с 10%, като там, където сумата не е цяло число, ще бъде закръглено в интерес на потребителите. Намалението ще влезе в действие от януари 2023 година Така, да вземем за пример, най-търсената винетка – годишната, която сега коства 97 лева, от следващата година би коствала 87,3 лева Това значи, че ще бъде закръглена на 87 лева, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Превозните средства сред 3,5 и 12 тона от 1 юли да заплащат сред 2 и 7 стотинки на километър за прекосяване през второкласните пътища в страната. В момента второкласната пътна мрежа е включена в обсега на тол системата, само че ставката за нея е нула стотинки на километър.

Предложението за промени в Тарифата за таксите, които се събират за прекосяване и прилагане на републиканската пътна мрежа, направи вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов. По негова самодейност в Министерство на регионалното развитие беше извършено публично разискване на препоръчаните промени в Закона за пътищата и в Тарифата за таксите, които се събират за прекосяване и прилагане на републиканската пътна мрежа. На работната среща бяха поканени представители на браншовите организации.

Данните от приходите демонстрират, че от въвеждането на тол системата у нас близо 2/3 от пътните доходи се събират от винетни такси. България е сложена в безусловно необяснима от икономическа и финансова позиция обстановка спрямо всички европейски системи, за които е признато към 70% от таксите да се събират от камиони над 3,5 т, а от винетки – към 30%. Отчетите на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) демонстрират, че събраните средства от тол такси през 2020 година и 2021 година са към 1/3 от общия доход от пътни такси и са над 3 пъти по-малко от плануваните при старта на тол системата от 450 млн. лева.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР