Стойността на всички недвижими имоти в света (жилищни и търговски

...
Стойността на всички недвижими имоти в света (жилищни и търговски
Коментари Харесай

Най-значимият източник на богатство

Стойността на всички недвижими парцели в света (жилищни и търговски недвижими парцели и земеделска земя) доближи $379,7 трилиона през 2022 година, според международната консултантска компания Savills, запазвайки позицията на актива като най-значимия източник на благосъстояние в света.

Недвижимите парцели са по-ценни от всички световни акции за 2022 година ($98,9 трилиона) и дългови скъпи бумаги ($129,8 трилиона) взети дружно и съвсем четири пъти повече от световния Брутният вътрешен продукт ($100,6 трилиона). За съпоставяне, цената на цялото злато, добито в миналото, възлиза на 12,2 трилиона $ – единствено 3% от цената на световните недвижими парцели.

Като цяло общата стойност на недвижимите парцели през 2022 година е намаляла с 2.8% по отношение на 2021 година, когато е била 390,5 трилиона $, макар че е повишена с 18,7% по отношение на равнищата от 2019 година (преди Covid-19). Ръстът във всички класове активи (недвижими парцели, акции и т.н.) се забави през 2022 година спрямо 2020-21 година, съгласно интернационалния съветник по недвижими парцели, защото инфлацията се увеличи и лихвените проценти скочиха.

Стойността на всички браншове на недвижимите парцели обаче остава по-висока по отношение на равнищата си от 2020 година По отношение на другите браншове на парцелите, жилищният е най-големият, представляващ 76% от цялата световна стойност на недвижимите парцели: цената му възлиза на 287,6 трилиона $ през 2022 година, което е спад от 1,6% по отношение на равнищата от 2021 година (292,2 трилиона долара). Стойността на комерсиалните недвижими парцели възлиза на 50,8 трилиона $ (сравнение за 2021 година: 51,7 трилиона долара), което съставлява 13% от общата стойност на недвижимите парцели и изпреварва общата стойност на земеделската земя от 41,3 трилиона $ (сравнение за 2021 година: 46,6 трилиона долара), което съставлява 11 на 100.

Пол Тостевин, началник на Savills World Research, който извърши разбора, разяснява: „ Въпреки разтърсванията на пазарите и някои спекулации за бъдещето на някои браншове, недвижимите парцели като цяло не престават да бъдат най-голямата централизация на благосъстояние в света. Жилищните парцели преобладават и сред 2019-2022 година цената им е повишена с 21,1%, възползвайки се от извънредно ниските лихвени проценти през този интервал, съчетано с фокус върху дома в доста страни по време на локдауните. Ясно е, че като се има поради незадоволително развитата природа на недвижимите парцели на някои места, в дълготраен проект растежът ще продължи, защото се прибавят повече ресурси по света. “

Към 2022 година Китай беше най-ценният пазар на недвижими парцели в света, представляващ 26% от общата стойност на световните недвижими парцели (жилищни и търговски), следван от Съединени американски щати (19%).

Savills отбелязва, че Канада (7-мо място) и Австралия (10-то място), са отбелязали забележителен растеж на цените на жилищата през последните години. Двете страни се подреждат пред доста по-населените народи във връзка с общата стойност на недвижимите парцели. Индия, най-населената страна в света, е на 14-та позиция по стойност, демонстрирайки капацитета за предстоящ напредък на този пазар.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР