Стойността на турската лира се понижи до рекордно ниска стойност,

...
Стойността на турската лира се понижи до рекордно ниска стойност,
Коментари Харесай

Турската лира с нов негативен рекорд, изгуби 20% от началото на годината

Стойността на турската лира се намали до рекордно ниска стойност, като всички ограничения на централната банка на страната не помогнаха да се спрат разпродаванията, съобщи Блумбърг.

Само в границите на деня лирата поевтиня с цели 3,2% и доближи 7,278 лири за $. Предишният й отрицателен връх беше през май тази година. Поради високата стойност на еврото (и надлежно на лева) поевтиняването на лирата към единната валута е още по-голямо. От началото на годината турската валута изгуби 20% от цената си към еврото и към 17% към $. За съпоставяне инфлацията в Турция за същия интервал е към 12%.

Съответно наградата против банкрут по държавните скъпи бумаги на страната доближи 4,8%, което е най-високото й равнище за последните три месеца. Що се отнася до стабилността на валутата и доверието на пазарите в държавните бумаги Турция се показва най-зле по отношение на останалите страни в бранша на бързоразвиващите се пазари, показва организацията.

Основните аргументи за поевтиняването на лирата са терзанията по отношение на валутните запаси на Турция, както и въвеждането на нападателен цикъл на количествени облекчения, който обаче води до отлив на задграничен капитал. Властите в страната не престават да разчитат на държавните банки да пазят лирата с продажби на долари, вместо да покачат лихвения % или да свият достъпа до кредитиране.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР