Стойността на ценните книжа на унгарския медиен концерн Opimus Global

...
Стойността на ценните книжа на унгарския медиен концерн Opimus Global
Коментари Харесай

Любимият предприемач на Виктор Орбан

Стойността на скъпите бумаги на унгарския медиен тръст Opimus Global пораства стремглаво. Ако през декември 2016-а цената на една акция е била към 13 евроцента, в този момент тя надвишава едно евро. Рязкото повишаване се дължи на новината, че формален притежател на компанията стана един от най-успешните предприемачи в страната - Лоринц Месарош. Напоследък името му е гаранция за сполучлив бизнес - счита се, че той е доверено лице на управлението на ръководещата партия ФИДЕС, чийто водач е министър ръководителят на Унгария Виктор Орбан.

Местни публицисти и специалисти считат, че най-малко част от облагите на фирмите на Месарош отиват в джоба на политика и на членове на фамилията му. В отговор на въпроса каква е тайната на неговото "икономическо знамение " предприемачът показва три фактора, които са му разрешили да натрупа внушителното си положение: "Бог, шансът и Виктор Орбан ".

Месарош е кмет на село Фелчут, където е израснал другояче роденият в град Секешфехервар министър председател. В продължение на дълги години днешният мастит бизнесмен е конфигурирал газово съоръжение. Любопитно е, че през 2006-а е бил притежател на една единствена компания с капитал от 33 хиляди евро. Десет години по-късно капиталът му към този момент е 7.8 млн. евро. В началото на 2017-а Месарош зае петата позиция в листата на най-богатите унгарци. Според версията на локалното издание, което сформира рейтинга, положението му надвишава 390 млн. евро.

Основен източник на приходи за Месарош през днешния ден е държавният бюджет. Съратникът на Орбан е най-големият адресат на държавни поръчки в страната - без значение дали става дума за строителство, или за доставка на минерална вода за държавни предприятия. През предходната година компании, свързани с Месарош, са спечелили държавни търгове за общо 790 млн. евро (в някои случаи те са работили в границите на консорциуми).

Първата му компания - Meszaros es Meszaros, занимаваща се в началото с монтирането на газова инсталация, в този момент постоянно подписва контракти за осъществяване на планове, финансирани от структурните фондове на Европейски Съюз. Например построяването на мост през Дунава, който ще свърже Унгария със Словакия. Стойността на договора е 92 млн. евро. Същата компания строи и футболен стадион в село Фелчут, в непосредствена непосредственост до вилата на Орбан.

Покрай строителната промишленост Лоринц Месарош интензивно се занимава и с медиен бизнес. Фирмата му Opimus закупи австрийския медиен тръст Mediaworks, който малко по-късно закри най-големия опозиционен вестник в Унгария Nepszabadsag ( "Народна независимост "). Наред с това Месарош купи телевизионния канал Echo TV от различен сподвижник на Орбан - Габор Селеш. Но и това не е всичко - през 2016-а той стана притежател на най-голямата унгарска хотелска верига - Hunguest, на множеството къмпинги край езерото Балатон, на два ски курорта покрай австрийското градче Мурау, както и на хърватския футболен клуб "Осиек ".

Фирми на Месарош имат контролния пакет акции на унгарското дъщерно дружество на чешката компания KralovoPolska Ria, която през 2018-а ще стартира работа по разширението на унгарската АЕЦ "Пакш ", дружно с съветската "Росатом ".

Империята на Лоринц процъфтява освен с помощта на държавните поръчки, само че и на съдействието му с многочислените държавни банки. Финансови институции като Eximbank, Granit Bank и MKB са му предоставяли заеми при извънредно преференциални условия, което е разрешило на предприемача да влага в редица огромни предприятия с най-малък риск и да осъществя солидни облаги. Например неговата компания за минерална вода Vivienviz подписва още през първата година на активността си контракт с държавната железопътна компания за 1 млн. евро. Между другото, Месарош закупи предприятието за същата сума.

Сред последните покупки на преуспелия бизнесмен е четвъртата по мярка банка в страната - MKB. Тя мина под контрола на страната през 2014-а, откакто някогашният й притежател BayernLB инкасира огромни загуби по време на икономическата рецесия и беше заставен да я продаде. Унгарските управляващи съумяха да я стабилизират, да я отърват от "токсичните " активи и да я продадат на капиталови фондове. Те на собствен ред препродадоха 45% от акциите й на Лоринц Месарош. Сега MKB е неговият максимален заемодател, защото унгарското законодателство не не разрешава на притежателите на банки да отпускат заеми на самите себе си.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР