Стойността на търговския корабен флот, притежаван от Гърция, нарасна с

...
Стойността на търговския корабен флот, притежаван от Гърция, нарасна с
Коментари Харесай

Гърция притежава търговски флот за над 132 милиарда долара

Стойността на комерсиалния корабен флот, притежаван от Гърция, набъбна с над 32% през последните три години и в този момент възлиза на 132,58 милиарда $, демонстрират данни от консултантската компания VesselsValue, представени от електронното издание на " Катимерини " и в. " Български вести ".

Активният флот се състои от 4546 кораба на обща стойност 117,59 милиарда $. Към тях се прибавят 187 кораба в градеж на стойност 14,99 милиарда $. Увеличението на цената се дължи основно на по-високите такси за контейнерни и сухотоварни кораби, само че даже и за танкери, където таксите не са се повишили толкоз, има доста нарастване на цената.

Не единствено цената на флота се е повишила през тези три години. Неговият състав и размер също са се трансформирали. Броят на корабите може да не се е трансформирал доста – корабите в експлюатация плюс тези в градеж са 4 833 от 4574 през 2018 година – само че междинният тонаж на транспортен съд се е нараснал, съгласно данни на гръцкия комитет за мореплаване. Изследването на VesselsValue, извършено за „ Катимерини “, разкрива смяната в състава: През 2018 година танкерите съставляват най-високата стойност измежду корабите, притежавани от Гърция, следвани от корабите за сухи товари и полутечен природен газ (ВПГ). Контейнерните кораби бяха надалеч четвърти. През 2021 година сухотоварните кораби изпревариха танкерите по стойност, а контейнерните кораби се изкачиха на трето място.

Конкретно корабите за сухи товари, както в употреба, по този начин и в развой на създаване, са на стойност 46,7 милиарда $, до момента в който танкерите са на стойност 39,1 милиарда $. Контейнерните кораби са на стойност 23,46 милиарда $.Те са 441, спрямо 1458 танкера и 2326 кораба за сухи товари. В категорията контейнерни кораби се следи най-голямо нарастване на плавателните съдове.

За малко повече от година разноските за превозване на резервоар с еквивалент на 20 фута (TEU) са нарастнали от 1000 на 12 000 $. Този скок на цената също преоцени корабите. Например, 10-годишен контейнеровоз Panamax с потенциал от 4500 TEU е оценен на 9,5 милиона $ през юни 2020 година и 60 милиона $ през юли 2021 година, съгласно данни, събрани от Clarksons Research. Индексът на барометъра за световното мореплаване, Балтийският изсъхнал показател, за сухотоварни кораби, се е повишил със 178% на годишна база и с 203% от началото на 2021 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР