Стойността на разказването на истории в професионалните и изпълнителните комуникации

...
Стойността на разказването на истории в професионалните и изпълнителните комуникации
Коментари Харесай

Вашата история

Стойността на разказването на истории в професионалните и изпълнителните връзки не е загадка. Вмъкването на истории във вашите презентации ви хуманизира, основава магнетична ангажираност и, в идеалния случай, запаметяващо се илюстрира вашата позиция. Изобилие от конференции, книги и публикации са отдадени на разказването на истории – толкоз доста, че в случай че нямате история в речта си, може да желаете да преосмислите говоренето.

Но разказването на добра история и шерването на история стратегически са две разнообразни неща. Първата е предопределена да забавлява – в най-хубавия случай да служи на второстепенна цел, до момента в който втората е предопределена да илюстрира вашата позиция – да извърши съществена цел. Това, което желаете, е аудитория, въодушевена да ви поддържа или да предприеме дейности. Това, от което не се нуждаете, е публика, която просто си мисли, че сте страховит представител пред аудитория. 

Ако включите история в идната си презентация, помислете за пет стратегически метода да извършите тази история значима.

Изберете истории, които представят вашата гледна точка 

В подтекста на презентация вашата цел е да извършите разказаната история уместна. Всяка същинска история може да помогне за постигането на точка – като миг от вашето детство, отварящ очите случай от вашата професионална история или събитие, на което сте участвали, само че ключът е да свържете забавния миг с съответно обръщение.

Например, основният изпълнителен шеф на Starbucks Хауърд Шулц е прочут с това, че приказва за акцидент, при която татко му не може да работи, когато Хауърд е бил дете, и по какъв начин това подтиква интереса му към грижите за чиновниците на Starbucks.

По същия метод основният изпълнителен шеф на Zappos Тони Хсие споделя истории за първите си дни в компанията, по време на които осъзнава цената на построяването на корпоративна просвета.

И двете истории са съзнателно предопределени да предадат значимо обръщение или да създадат позитивно усещане - освен с цел да зарадват публиката или да създадат говорещия по-близък с нея.

Използвайте език, който категорично свързва вашата история с вашата точка

Работата по вашата история не се случва по време на разказването на самата историята, а откакто я разкажете с сериозни съединителни линии като тези: 

" Тази история илюстрира за какво би трябвало... "

" Този проблем илюстрира смисъла на... "

" Това събитие потвърждава какво е допустимо, в случай че... "

" Този ​​момент беше основен за развиването на моята благодарност за... "

Без тези съединителни фрази на историята липсва ясна цел. Най-добрите TED Talks са цялостни с истории – те на процедура го изискват – само че в случай че гледате деликатно, ще забележите тези съединителни линии ( " Еето за какво ви описах тази история " ), изразени по разнообразни способи.

Поддържайте публиката прикована с конфигурация на сцената, мощ на звука и пауза

От всички ефикасни препоръки за описване на истории, тези три са най-практичните за водещите:

Първо, настройте сцената. Споделете датата и часа от деня, мястото (като град или ресторант) и всички нужни условия, като времето или празничните сезони. Тези детайлности оказват помощ на публиката да пресъздава историята.

Второ, увеличете силата на звука. Това оказва помощ на публиката да задържи вниманието си върху думите ви, без да се напряга да чуе или разбере, което може да попречи на приемането им на историята и затова на вашата позиция.

Трето, направете пауза. Паузите прибавят напрежение към историята, само че по-важното е да дадете на мозъка си време да генерира верните думи и хрумвания, с цел да поддържа историята стегната и точна.

Правете по-кратки истории

Колкото по-дълга и по-сложна е една история, толкоз по-вероятно е тя да отегчи или най-малко да разсее вашата публика, тъй че я задръжте в границите на една минута, като пропуснете детайлности, които може да са завладяващи, само че отвличат вниманието от вашата презентация. 

Споделете освен случилото се, само че и това, което сте научили от него

Хората се свързват между тях по-ефективно посредством усеща, в сравнение с посредством събития, тъй че се пробвайте да споделите основно просветление, произлязло от случая. Понякога това ще е вашата основна точка, а от време на време то ще води до вашата основна точка, само че разкриването и представянето й ще направи вашата история по-лична и по-ценна за публиката. 

Източник: Жоел Шварцберг, създател на " Езикът на водачеството ", за  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР