Стойността на активите на норвежкия суверенен фонд, който е най-голям

...
Стойността на активите на норвежкия суверенен фонд, който е най-голям
Коментари Харесай

Норвежкият суверен фонд достигна 10 трилиона крони - по 200 хил. долара на жител

Стойността на активите на норвежкия върховен фонд, който е максимален в света, доближи до рекордните 10 трилиона норвежки крони, или 1,09 трлн. щатски $, през вчерашния ден, подсилен от растежа на международните пазари и силата на еврото и $, съобщи Ройтерс.

Това значи, че на всеки мъж, жена и дете в Норвегия се падат по над 200 хиляди $.

Новият връх идва в миг, в който страната обмисля съществени промени в тактиката за вложение. На 27 април норвежката централна банка показа проект за пренасяне на активи на стойност 100 милиарда $ от европейските финансови пазари в тези на Съединени американски щати, до момента в който по-рано този месец норвежкото министерство на финансите заяви, че фондът се отхвърля от вложения в компании, които се занимават с изследване и рандеман на нефт и газ

Норвежкият суверен фонд е основан през 1996 година с задачата да спести част от приходите от петролния бизнес на страната за бъдещите генерации. От тогава до през днешния ден неговата стойност набъбна до тpи пъти бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт нa Hopвeгия, надминавайки доста първичните прогнози.

„ Когато фондът бе учреден, никой не мислеше, че той ще надскочи 10 000 милиарда крони. Имахме шанса да открием нефт. “, сподели неговият шеф Ингве Слингстад, потвърждавайки новия връх.

„ Възвращаемостта на вложенията на международните пазари е толкоз огромна, че може да бъде съпоставена с момента, когато за първи път открихме нефт “, прибавя той.

Около 70% от неговата стойност е под формата на вложения в акции на международните пазари, а 28% - портфолио от облигации. Останалите средства са вложени в недвижимо имущество.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР