Стойностният обем на жилищните заеми в България продължават да растат

...
Стойностният обем на жилищните заеми в България продължават да растат
Коментари Харесай

Жилищните кредити в България вече докосват 20 млрд. лв.

Стойностният размер на жилищните заеми в България не престават да порастват и към края на 2023 година към този момент допират 20 милиарда лева Въпреки влезлите в действие ограничения на Българската национална банка (БНБ) за усмиряване на кредитния взрив от последните две години размерът на ипотечните заеми продължава да пораства – с по към 2% на месец.

Жилищните заеми към този момент са все по-важно перо за банките в България, демонстрират данни на Българска народна банка. След засиленото изтегляне заеми от 2021 година насам поради ниските лихви те към този момент съставляват една осма от общите активи на банковата система и над една пета от брутния кредитен портфейл.



По-детайлна информация на Economic.bg в данните на Българска народна банка демонстрира, че към края на годината жилищните заеми в банковата система доближават рекордните 19.9 милиарда лева

Само за последния месец на предходната година, който е обвързван с неособено огромна динамичност на жилищния пазар, чисто размерът на ипотечните заеми пораства с 406 млн. лева, което е малко под върха от месец по-рано (416 млн. лева.). Годишният им растеж през декември доближава 20.5%. За съпоставяне, годишните растежи от предходните месеци не надвишаваха 20%.

Обемът на жилищните заеми се покачва значително и от. По данни на Българска народна банка междинният размер на новоотпуснатите жилищни заеми „ стабилно се покачва “ – от 156 хиляди лева приблизително за 2022 година до 180 хиляди лева към септември 2023 година



Средномесечно за миналата 2023 година растежът на жилищните заеми е с по 282 млн. лева при 209 млн. лева за предходната година.

Липсата на значително изстудяване при ипотечните заеми е реалност, макар че Европейската централна банка стартира да подвига лихвите още през лятото на 2022 година В България обаче те останаха ниски, защото банките в България са цялостни с пари, а цената на заемите за жилище в България главно се оформя точно на база размера на депозитите в банковата система.

Ръст през декември се следи сезонно и при потребителските заеми поради празничния сезон, обвързван обичайно с повече ползване. Леко ускоряване в растежа има и при бизнес заемите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР