Стойностите на клиничните пътеки вероятно ще бъдат повишени с 8-10

...
Стойностите на клиничните пътеки вероятно ще бъдат повишени с 8-10
Коментари Харесай

Цените на клиничните пътеки се повишават с 8-10 процента


Стойностите на клиничните пътеки евентуално ще бъдат нараснали с 8-10 %. Това сподели министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев по време на първото съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето.

Очаква се това решение да бъде утвърдено във вторник от Надзорния съвет на Здравната каса, с цел да може до края на годината лечебните заведения да усвоят средствата. Това е помощ, само че не е нарастване на заплатите, сподели още Меджидиев и добави, че са водени диалози с Министерството на финансите за стабилно повишение на заплатите за идната година.

През октомври от Българския лекарски съюз настояха клиничните пътеки да се покачат с 18 %. След среща с Надзорния съвет на НЗОК, дружно с управлението на Министерството на здравеопазването, в известие от Министерство на здравеопазването беше посочено, че по време на срещата не е реализиран консенсус, само че ще се търси вид за повишение на цените на клиничните пътеки с 12-20 %, като средствата за тях ще бъдат преразпределени от остатъка в НЗОК.

Министър Меджидиев изрази вяра, че планът на разпоредба за остойностяването на лекарския и сестринския труд ще е подготвен. Ще би трябвало всички да се обединим, ще е нужно и парламентарно болшинство, тъй като това ще реши съществено казуса, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

Към момента, по данни на НЗОК, в 154 лечебни заведения са нараснали възнагражденията до постигане на равнищата, заложени в Колективния трудов контракт. Министър Меджидиев увери, че НЗОК няма неизплатена надлимитна активност, осъществена от лечебните заведения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР