Стотици земеделски производители от общините Калояново, Марица и Раковски, чиято

...
Стотици земеделски производители от общините Калояново, Марица и Раковски, чиято
Коментари Харесай

Земеделци изсипаха унищожената си от градушка реколта на пътя Пловдив-Карлово

Стотици аграрни производители от общините Калояново, Марица и Раковски, чиято продукция бе унищожена от градушката преди 8 дни блокираха за към половин час пътя Пловдив - Карлово край Калояново.
Още по тематиката
В непосредственост до гара Калояново и в страни от основният път те изсипаха част от унищожената си продукция, която е събрана от полето рано тази заран, с цел да покажат какво е останало от продукцията им. Те обявиха, че в случай че не получат гаранции, че ще бъдат обезщетени за позволена неточност, за възбрана за обстрелването на градосносния облак с ракети ще изсипят унищожената си годишна продукция и пред Парламента идната седмица.

Преди дни поради кацане на боен транспортен аероплан на Летище Пловдив имаше възбрана да се употребяват противоградови ракети, и реколтата в 15 пловдивски села беше унищожена. На 30 август да се запознае със обстановката на място пристигна министърът на земеделието Христо Бозуков и сподели, че подкрепяне ще има, като това ще стане до края на годината. Хората обаче настояват, че се чуват гласове, че не всички ще бъдат подкрепени, че няма да бъдат подкрепени хора, чиято продукция е унищожена, само че не на 100%.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Участниците в митинга обаче са недоволни, че всеобщо комисиите, описващи вредите, се произнасят за 70, 80 или 90 %, даже в случай че намерят две узрели чушки на полето, като споделят, че продукцията не е изцяло унищожена, споделят хората.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Протестиращите изсипаха на пътя част от продукцията, която беше засегната и в действителност към този момент не става за продажба. Те блокираха пътят за Карлово и Хисаря, за останалите села от община Калояново и другите обитаеми места.

Стопани, при които провалите са на 100 % подчертаха:

" Вече сътрудници всеобщо отдръпват заявките от поземлените служби, тъй като който е на 100% по протокол, както съм и аз, споделят, че ще бъдем отхвърлени и ще загубим обвързаното подкрепяне за зеленчуци. "

" Това не е естествено злополучие, настояваме за отговори, за 100% обезщетение, и на тези хора, които нямат 100% провали. Защото никой от нас не е отговорен. Виновна е страната, страната е палач. "

" Ето я стоката, в този момент я изсипваме тук, на кръстовището на гара Калояново. Следващият път, в случай че нямаме явен механизъм по какъв начин ще бъдем подкрепени, с цел да можем да продължим идната година да работим, тая стока ще бъде пред Народното събрание ".

Не имаме вяра на обещания, желаеме помощите да бъдат заложени в бюджета, споделиха още протестиращите.

Междувременно тази заран от Министерството на земеделието разпространиха информация, в която се споделя, че площи, унищожени под 100%, ще бъдат подкрепени по две схеми: за подкрепяне по обвързана поддръжка и по де минимис, като унищожените на 100% ще могат да вземат участие в скица за подкрепяне по обвързана поддръжка. Обезщетения се чакат за едните до края на годината, а за другата група - в първия месец на идната година. Междувременно са заделени 15 млн. в актуализацията на бюджета за застраховане на тези подпомагания.

Въпреки информацията, публикувана от земеделското министерство, хората споделят, че са подготвени да продължат митингите до момента в който не получат 100% гаранция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР