Стотици южнокорейски лекари протестираха в столицата Сеул и други градове

...
Стотици южнокорейски лекари протестираха в столицата Сеул и други градове
Коментари Харесай

Лекарите в Южна Корея протестират срещу увеличаване броя на студентите по медицина

Стотици южнокорейски лекари стачкуваха в столицата Сеул и други градове против желанието на държавното управление да усили броя на студентите по медицина, съобщи Assotiated Press.

Лекарски сдружения обществено декларират, че държавният проект за увеличение броя на студентите по медицина с 2000 от 2025 година е недопустим и този скок е прекомерно внезапен. Те желаят вместо това да се употребяват наличните запаси, за се покачат таксите за медицинските услуги, които съгласно тях са прекомерно ниски.

Властите в Южна Корея са безапелационни, че страната се нуждае от повече лекари.

Реалната картина демонстрира, че броят на лекарите в тази азиатска страна е измежду най-ниските по отношение на размера на популацията в развитите страни, макар възходящото търсене на медицински услуги заради бързо застаряващото население.

Южна Корея също по този начин има едно от най-ниските равнища на раждаемост в света и се бори с дефицит на лекари в някои основни специалности като акушерство и гинекология и педиатрия. Дефицитът е мощно осезателен и в селските региони, както и отвън столицата.

Засега избраната квота за студенти по медицина в Южна Корея възлиза на 3058 и тази численост се резервира същата от 2006 година насам.

До този миг лекарската общественост сполучливо устоя на няколко опита на държавното управление да усили броя на студентите през последните години, включително и по време на Коронавирус пандемията.

Лекарските организации заплашиха със стачки, само че Министерството на здравеопазването към този момент подценява опцията да се стигне до всеобщи напускания на медици, които биха довели до съществено нарушаване на медицинските услуги.

През тази седмица стотици лекари стачкуваха по улиците на Сеул под проливния дъжд и пред постройката на президентството с плакати в ръка. На тях можеха да се видят надписи като да вземем за пример: „ Противопоставяме се на увеличението на студентите по медицина без единодушието на медицинския бранш “. Подобни митинги бяха извършени в цялата страна.

„ Ако държавното управление желае лекарите да работят за основните браншове като акушерството и гинекологията или педиатрията, те би трябвало да основат законова рамка, която пази лекарите. На първо място да усилят медицинските такси, тъй че лекарите в тези браншове да не се усещат обезпокоени, че могат да бъдат съдени за акцидент или да бъдат непостижимо претоварвани в работата си “, съобщи доктор Джу Су Хо, някогашен президент на Корейската здравна асоциация.

Въпреки че държавното управление възнамерява да се срещне с лекарски сдружения, с цел да отговори на техните опасения, то няма желание да поправя мащаба и периода за увеличение на студентите по медицина, разяснява заместник-министър на опазването на здравето на брифинг.

Медиите в Южна Корея също са скептични за изхода от обстановката и считат, че митингите на лекарите няма да срещнат необятна социална поддръжка.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР