Стотици вярващи се поклониха пред мощите на светеца На 20

...
Стотици вярващи се поклониха пред мощите на светеца На 20
Коментари Харесай

Патриарх Неофит посрещна и пръв се поклони пред мощите на патриарх Евтимий Търновски

Стотици вярващи се поклониха пред мощите на светеца

На 20 октомври в София тържествено бяха посрещнати мощите на св. Евтимий, патриарх Търновски. Светинята беше донесена от Величкия свещеник Сионий, свещеник на Бачковския и на Троянския манастир, и бе посрещната в Софийска света митрополия от голям брой столични свещенослужители, во главе със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, оповестяват от Софийската света митрополия.

С литийно шествие новоизработената сребърна мощехранителица с мощите на св. Патриарх Евтимий бе импортирана в митрополитския храм „ Св. великомъченица Марина “, където ги очакваше Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит. Негово Светейшество пръв се поклони на светинята и сложи в раката патриаршески  тройник – панагия, кръст и енголпие.

Светейшият патриарх Неофит подари на светия патриарх Евтимий още молитвена броеница и патриаршеския си посох, които да стоят при мощите му.

„ Тези мощи 620 години не са напускали Бачковската света обител, а в този момент идват да благословят столичния град, благото ни родно място - майка България, и целия ни народ. Това сподели Величкият свещеник Сионий - свещеник на Бачковския и на Троянския манастир, в митрополитския храм „ Св. великомъченица Марина “, откакто съобщи на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит парченце от мощите на св. Евтимий - патриарх Търновски.

Светите мощи идват да благословят българския народ за одобряване на православната религия, на всяка добродетел и за устояване на нашите велики български обичаи, завещани ни и от св. патриарх Евтимий. Той е небесният молитвен ангел на Българската черква, сподели свещеник Сионий.

По решение на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия чинът на Прославлението на светите мощи на св. Евтимий - патриарх Търновски, ще се състои на 22 октомври в Бачковската света обител. Началото на архиерейската света Литургия е от 9:30 ч.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР