Стотици високопоставени пенсионирани американски военни работят за други държави срещу

...
Стотици високопоставени пенсионирани американски военни работят за други държави срещу
Коментари Харесай

WP: Висши американски генерали работят тайно по секретни военни проекти на чужди правителства

Стотици високопоставени пенсионирани американски военни работят за други страни против огромни суми пари, като доста от тях нарушават правата на индивида. Това написа в своя публикация „ Вашингтон пост “ по данни от лично следствие.

Оказва се, че американското държавно управление засекретява данни за работата на пенсионирани американски генерали в чужбина.

Американците, които работят за федералното държавно управление и получават пари или хонорари от непознати сили, се трансфораха в проблем за първи път от години при президента Доналд Тръмп, когато той самият и някои чиновници в администрацията му бяха упрекнати в нарушение на съществуващите правила. Същите правила важат и за пенсионираните военнослужещи, макар че те не са обект на толкоз непоколебим надзор. Вестник " Вашингтон пост " се концентрира върху това да разбере: какво е естеството на работата им в непознати държавни управления?
Бившият началник на Пентагона при Доналд Тръмп - Джеймс Матис (Ц)
Вестник " Вашингтон пост " изправи на съд Пентагона и Държавния департамент, с цел да получи данни за търсените от някогашни американски военнослужещи работни места в чужбина, в това число за типа на работата, възнаграждението и страните, в които са работили. Досега са получени над 4000 страници документи, включващи досиетата на към 450 американски военнослужещи, които са се пенсионирали от армията, флота, военновъздушните сили и морската пехота.

Правителството се опълчи на публикуването на тези данни, базирайки се на Закона за независимост на информацията, с аргумента, че разкриването им не е в публичен интерес и нарушава неприкосновеността на персоналния живот на военнослужещите. След двегодишна правосъдна борба окръжният арбитър Амит П. Мехта постанови през септември, че причините на държавното управление са " неубедителни ".

" Обществеността има право да знае дали високопоставени военни командири се възползват от ситуацията си, с цел да основават благоприятни условия за работа с непознати държавни управления, откакто освободят поста ", написа Мехта.

Основните заключения от тези данни са потресаващи.

Стотици пенсионирани американски военнослужещи са почнали работа в чужбина.

От 2015 година насам повече от 500 пенсионирани американски военнослужещи, измежду които доста генерали и адмирали, са почнали работа като реализатори и консултанти за непознати държавни управления, като са се възползвали от военния си опит и политическото си въздействие. Повечето от тях са работили като цивилен реализатори в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други монархии от Персийския залив, като са играли значима, въпреки и значително скрита роля в модернизацията на въоръжените сили на тези страни.

Чуждестранните държавни управления заплащат обилно на американските военни експерти, като заплатите и компенсациите им доближават шест, а от време на време и седемцифрени числа, което е доста повече от заплатите на множеството американски военнослужещи на дейна работа. Пенсионираните генерали и адмирали, несъмнено, получават най-високи заплати, само че обстоятелствата демонстрират, че даже някогашните военни от по-ниски рангове получават прилични заплати в чужбина в допълнение към пенсиите си в американската войска.

Повечето от тях са наети от страни, известни с нарушавания на правата на индивида и политически репресии против инакомислещите.

Петнадесет пенсионирани американски генерали и адмирали работят като високоплатени военни съветници в саудитското министерство на защитата и на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който съгласно американските разследващи служби е наредил убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година Сред лицата, които са работили чартърен като военни съветници в Саудитска Арабия след убийството на Хашоги, са някогашен консултант по националната сигурност на Белия дом, някогашен шеф на Агенцията за национална сигурност и някогашен пълководец на американските сили в Афганистан.

Пенсионираният армейски военачалник Кийт Алекзандър , шеф на АНС при Джордж Буш и Обама, получава позволение от Държавния департамент да работи за саудитците два месеца след убийството на Хашоги.
Бившият шеф на АНС военачалник Кийт Алекзандър
Монархията наема Алекзандър, с цел да помогне за основаването на нова институция - Колежа за киберсигурност на принц Мохамед бин Салман. Консултантската компания на Алекзандър работи за саудитците до 2020 година

Американската работа за саудитците се ускори след убийството на Хашоги.

Пенсионираният военачалник Джеймс Л. Джоунс , някогашен пълководец на НАТО и морската пехота, уголемява консултантската си активност със саудитското министерство на защитата директно след убийството на Хашоги. Във компанията му в Рияд понастоящем работят 8 пенсионирани американски генерали и адмирали, както и 32 пенсионирани американски военни с по-нисък сан.
Бившият пълководец на НАТО и морската пехота военачалник Джеймс Л. Джоунс
В изявление за „ Вашингтон пост “ Джоунс съобщи, че е " доста шокиран и сюрпризиран от това, което явно се е случило " с Хашоги. Но той съобщи още, че държавното управление на Съединени американски щати го е призовало да продължи да работи за саудитците. " Не знам каква щеше да е алтернативата, в случай че бяхме отказали. Притеснявах се, че саудитците могат да се извърнат към китайците и руснаците. "

ОАЕ е най-популярният пазар на труда за пенсионирани американски военни в чужбина. През последните седем години 280 пенсионирани американски военнослужещи са работили като военни реализатори и консултанти в Обединените арабски емирства, което е повече от всяка друга страна до момента. Емирствата разчитат на тях, с цел да изградят войска, която съгласно доста специалисти е най-силната в арабския свят. Но ОАЕ използваха въоръжените си сили и с цел да се намесят в гражданските войни в Йемен и Либия, което докара до изостряне на филантропичната рецесия в двете страни.
Бившият началник на Пентагона военачалник Джеймс Матис на среща с водача на ОАЕ
Емирствата заплащат добре за помощта от Съединени американски щати. Бивш морски тюлен получава заплата от 348 000 $ годишно и 54 400 $ разноски за работа като инструктор на стрелбище в ОАЕ. Пенсиониран полковник от американската войска е приел длъжността консултант на емиратската войска със заплата от 324 000 $ годишно.

Пенсионираният военачалник от морската пехота Джеймс Матис е работил като боен консултант в ОАЕ, преди да стане министър на защитата в администрацията на Тръмп.
Генерал Джеймс Матис
Говорител на Матис съобщи, че той е съветвал ОАЕ по " оперативни, тактически, осведомителни и етични аспекти " на военните интервенции, само че не е получил никакво заплащане за работата си. Малко откакто се отдръпна от поста началник на Пентагона, Матис изиска федерално позволение да работи още веднъж с Емирствата и изнесе тирада в Абу Даби. Документите демонстрират, че той е трябвало да получи " хонорар " от ОАЕ, само че представител на Матис съобщи, че той е приел единствено възобновяване на пътните разноски.

Бивши началници на военноморските сили на Съединени американски щати работят като платени поверителни съветници на австралийското държавно управление, като му оказват помощ да придобие свръхсекретна технология за нуклеарни подводници от Съединени американски щати и Англия. В момента Австралия се пробва да завърши договорка със Съединени американски щати и Англия за създаване на флот от нуклеарни подводници, който може да коства над 74 милиарда $. Резултатът ще има световни последствия и може да промени военния баланс на силите в Азия сред Съединените щати, техните съдружници и Китай.

От 2015 година насам пенсионирани американски адмирали и други някогашни висши военноморски ръководители на Съединени американски щати са получили хонорари на обща стойност над 10 милиона $ от австралийското държавно управление за " консултантски услуги ".

Някои пенсионирани американски адмирали са работили за австралийското държавно управление като платени съветници, до момента в който са съветвали американския флот. Един пенсиониран американски адмирал е нает от австралийското държавно управление като заместник-министър на защитата и следи програмата за подводници.

Исканията за работа за непознати държавни управления се утвърждават най-вече публично. Пенсионираните военнослужещи, които стартират работа в чужбина, би трябвало първо да бъдат утвърдени от своя клон на въоръжените сили и от Държавния департамент. „ Вашингтон пост “ откри, че тези молби се преглеждат най-вече официално и в голямото си болшинство се утвърждават: от над 500 молби, подадени от 2015 година насам, към 95% са били утвърден доста бързо.
Журналистът на " Вашингтон пост " Джамал Хашоги, погубен в Саудитска Арабия
Редакционната гилдия на вестника разпознава и голям брой пенсионирани американски военни в LinkedIn, които настояват, че са приели работа по контракт с военни организации в Персийския залив, само че нямат публични документи за утвърждение от федералното държавно управление. За нарушаването на закона не се носи наказателна отговорност. В такива случаи съвсем няма присъединяване на правоприлагащите органи. Министерството на защитата може да спре изплащането на пенсиите на тези, които подценяват съществуващите правила. Според представителя на министерството Стив Бургхардт обаче финансово-счетоводната работа на министерството, която се занимава със заплащането на военнослужещите, неотдавна е понижила пенсиите единствено на " по-малко от петима души ". Той отхвърли да назове имената на тези лица, да уточни времето на взимане на тези решения или да даде други детайлности, базирайки се на съображения за дискретност. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР