Стотици ученици бойкотираха днес началото на учебната година в Беларус

...
Стотици ученици бойкотираха днес началото на учебната година в Беларус
Коментари Харесай

Учебната година в Беларус започва с шествия и бойкоти

Стотици възпитаници бойкотираха през днешния ден началото на образователната година в Беларус в отговор на апела на намиращата се в заточение опозиционна лидерка Светлана Тихановска да изискат нови избори и да продължат да оказват напън върху президента Александър Лукашенко, с цел да го принудят да подаде оставка, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Лукашенко се бори с вълна от митинги и стачки, откакто разгласи успеха си на избори предишния месец, които съгласно съперниците му са били фалшифицирани. Президентът отхвърля да е имало измами и не демонстрира, че има желание да отстъпи макар опасността от западни наказания.

Много от държавните учебни заведения бяха употребявани за изборни секции, а учителите помагаха в преброяването на гласовете на изборите на 9 август, на които съгласно изборната комисия Лукашенко е спечелил шести мандат с 80 на 100 от гласовете.

Студенти, развяващи флагове на опозицията, минаха по улиците на Минск и събираха подписи в поддръжка на оставката на Лукашенко пред няколко колежа в беларуската столица, оповестява свидетел. Видеоклипове в обществените медии демонстрират, че някои от тях са арестувани.

Екипът на Тихановска съобщи, че протестът е бил нужен, "за да се покаже, че младежите не могат да останат настрана от събитията в Беларус ".

По време на посещаване в професионално-техническия лицей в град Барановичи Лукашенко се опита да разгласи триседмичните митинги против неговото ръководство за завършени. "Президентът акцентира, че изпълненото със събития лято е завършило ", заяви формалната организация Белта. "Време е да насочим силата си в съзидателна тенденция ", добавил е Лукашенко.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР