Стотици тонове с отпадъци, натоварени в 20 вагона, са докарани

...
Стотици тонове с отпадъци, натоварени в 20 вагона, са докарани
Коментари Харесай

Голямо село изтръпна заради 20 вагона, пристигнали мистериозно посред нощ

 Стотици тонове с боклуци, натоварени в 20 вагона, са докарани тази нощ на жп гарата в бобовдолското село Големо село. Това оповестиха хора, видели случката, представени от kamerton.news. Според тях товарът е дошъл от Италия и е предопределен за изгаряне в Топлоелектрическа централа – Бобов дол.

Те са уверени, че в балите се съдържат точно боклуци, защото миризмата, която се е разнасяла към тях, е същата, каквато всекидневно се носи към резервоар за боклук.  Интересно е, че преди два дни пред нас шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник Пламен Ангелов заяви, че сега Топлоелектрическа централа – Бобов дол няма контракти за доставка на боклуци и биомаса и пробното им изгаряне от към два месеца е прекратено.

" След като нямат контракти, какви са тези отпадъци, които бяха докарани на гарата в Големо село тази нощ? “, питат хората, които са уверени, че изгарянето на боклуци в действителност не е спирало, а технологията е нездравословна за околната среда и здравето на хората от околните обитаеми места.  Оказа се, че в действителност топлоцентралата има подписан контракт за доставка на боклуци. Това потвърди изпълнителният шеф на сдружението инж. Емил Христов, представен от " Камертон “.

Той не пожела да даде детайлности към контракта - с кого е подписан, за какви количества, от къде ще се докарват отпадъците. Христов не удостовери, само че и не отхвърли за пристигнала пратка от Италия на гарата в Големо село. Първоначално сподели, че не разполага с такава информация, само че в границите на телефонния разговор инж. Христов уточни, че превозването на отпадъците се прави под контрола на институциите в Италия и България.

Изпълнителният шеф на Топлоелектрическа централа – Бобов дол изясни, че сдружението към този момент разполага с позволения за изгаряне на RDF (модифицирано гориво, което се създава от неопасни отпадъци) от всички екоинституции. Според него жителите нямат съображение да се тормозят за околната среда или за своето здраве, защото изгарянето на въглища е доста по-опасно. " Категорично това са неопасни боклуци, които си имат кодове. Всичко това се прави под надзора на Министерство на околната среда и водите на България и на Италия. Всичко е под контрол. Ще се изгарят сега, в който се изпълнят всички условия, когато се инсталира инсталация. Въглищата са доста по-опасни. Замърсявания, при всички положения, в случай че има такива и обособяване на CO2, ще бъде доста, доста ниско. Няма безусловно никакви рискови газове. Това е най-ефективният метод за справяне на казуса с отпадъците.

Пак ви споделям, че щом способените органи са дали позитивна оценка на плана, няма причина тяхното решение да бъде оспорвано. Колкото до контрола на изгаряне, има лаборатории и едва ли има друга конструкция в Югозападна България, която да е под подобен непоколебим контрол, какъвто е Топлоелектрическа централа " Бобов дол “. Санкциите са доста съществени - стотици хиляди лв.. Няма нищо, от което някой да има да се тормози. Мои близки също работят в ТЕЦ-а “, заключи инж. Христов. Той не пожела да разяснява рецензиите на природозащитници, че промяната на горивото се разрешава без смяна на инсталациите и без вложения в модернизиране на пречиствателните системи в Топлоелектрическа централа – Бобов дол.

" Не си заслужава да разясня хора, на които не се знае кой им заплаща, с цел да унищожават стопански системи. Не може някакви момчета и девойки да не приказват български език и да ми дават ум по какъв начин да пребивавам “, съобщи Емил Христов. Той акцентира, че в околните дни по отношение на плана на Топлоелектрическа централа – Бобов дол за промяна на горивото управлението ще излезе с публично изказване до всички медии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР