Стотици софиянци се оплакват от шумен фестивал, общината не им

...
Стотици софиянци се оплакват от шумен фестивал, общината не им
Коментари Харесай

Сигнал до SafeNews: Стотици софиянци се оплакват от шумен фестивал, общината не им обръща внимание

Стотици софиянци се оплакват от гръмък фестивал, общината не им обръща внимание. Това излиза наяве от сигнал до SafeNews.

Жалбата против Sofia Summer Fest e подписана от 550 столичани. Тя е подадена на 19.01.2024 година в Столична община, както и до редица други институции.

В нея се разкриват смущаващи престъпления на националното и европейското законодателство. Но наред са прегледани основана в общината корупционна среда и условия за клиентелизъм и разхищение на обществен запас във връзка на годишно осъществяване на фестивала.

Столична община от години не дава отговор на постъпилите тъжби и поставените въпроси

Те се отнасят до стопанисването на апетитна част от Южния парк.

 

1 от 9 - +  сигнал до SafeNews  сигнал до SafeNews  сигнал до SafeNews  сигнал до SafeNews  сигнал до SafeNews  сигнал до SafeNews  сигнал до SafeNews  сигнал до SafeNews  сигнал до SafeNews

Заявката и желанието на уредниците на феста пък е да разширят в допълнение употребената от тях повърхност на парка. Те се надяват да получат дълготрайно прилагане за търговски и фестивални цели на терена на парка за най-малко 10-15 години. Това е категорично декларирано от тях в изявление още през 2021 година

Действително продължителността на фестивала се е нараснала от 78 на 92 дни, пишат жителите в сигнал до SafeNews. По думите им, може да бъдат добавени и още дни.

Според жителите фестивалът се организира в нарушаване на законодателството за устройството на територията по отношение на преместваемите обекти (сцена), ситуирани в паркове

Той се провежда без позволения за слагане, без план-схема за разполагане, както и без извършено публично разискване.

Софиянци се оплакват още, че фестивала нарушава европейското законодателство в региона на шумовото замърсяване и за ограничение на шума. Те означават събитието, че определеното място за осъществяване на римесечния фестивал е в паркова зона, предопределена за отдих и рекреация. Тя е и в
непосредствена непосредственост до жилищни квартали.

Множество самостоятелни и групови тъжби във връзка с шума са подадени до районния кмет на регион Триадица, кмета на Следствен отдел към окръжна прокуратура и до други органи.

Въпреки приключването на законовите периоди, тези тъжби нито получават отговор, нито провокират някаква интервенция на компетентите органи (напр. премерване на шума от СРЗИ).

Будните жители алармират, че фестът поврежа и екосистемата на парка. Според тях провеждането на фестивала с огромна дълготрайност (три месеца) води до заличаване на растителността в парка.
Монтирането на несъобразени с терена структури пък е причина за проваляне на земни пластове. А непрекъснатият звук и светлина водят до заличаване на естествената фауна в парка.

Твърди се, че изборът на реализатор и организирането на фестивала са осъществени в заобикаляне на настоящото законодателство за ръководство на общинска благосъстоятелност и в изискванията на основана корупционна среда, както и в прорез на практиките, прилагани за останалите културни събития в столицата.

За разлика от всички други раздели културни събития, които се одобяват и финансират от СОС,  изборът на реализатор на този фестивал се утвърждава персонално от кмета на Следствен отдел към окръжна прокуратура без глоба от Общинския съвет

5 години наред се класира и утвърждава един и същи реализатор. В заобикаляне на Закона за общинската благосъстоятелност, уредникът на фестивала реализира комерсиална активност като осъществя доходи (продажба на билети, както и съпътстващи действия по продажба на храни и напитки) в продължение на 92 дни, ползвайки безплатно терен със статут на обществена общинска благосъстоятелност с повърхност 5 дка с централна и транспортно.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР