Стотици се събраха на празника на кукерската група от Симитли

...
Стотици се събраха на празника на кукерската група от Симитли
Коментари Харесай

Закриха сезона на кукерските банкети в Симитли

Стотици се събраха на празника на кукерската група от Симитли Първи квартал, 1-ва група, която обичайно провежда огромен празник за всички кукери, за другари и посетители.

Много сурвакари, родственици и другари се събраха, с цел да се забавляват дружно. Оркестър “Живко Бенд ” от Сандански се погрижи за положителното въодушевление на всички присъстващи, а на празничните трапези уредниците се бяха погрижили да не липсва нищо.

Празникът на групата почетоха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, националният представител Стефан Апостолов и ръководителят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров.

С празника на кукерите от Първи квартал, 1-ва група завършиха обичайните курбани на кукерските групи в община Симитли. С това се слага началото на едно от най-вълнуващото време, подготовката за идната Сурва.

С доста въодушевление и дълги хора кукерският прием продължи до късните часове на нощта.

Всяка година на кукерските дефилета групата на Кристиян Качулскии Александър Балабанов показват красиви кукерскикостюми, както и разнородни персонажи. Участниците в групата са пременени най-вече като бабугери и старци. Персонажи като младоженка и жених, мечка и мечкар също намират място в групата. Неразделна част от групата е и танцовия състав.



Кукерската група е формирана най-вече от наследници на преселилите се от село Тросково, които възраждат традицията в квартала и я поддържат до ден сегашен.



Всяка година, на 1-ви януари, групата съблюдава обичая Сурва, като се събира и обикаля из целия град, с цел да прогони злите духове. Десетки семейства отварят необятно своите порти, с цел да посрещнат сурвакарите, които сурвакат фамилиите за здраве и благодат през новата година.



Групата е взела участие във фестивали на Симитли, където печели голям брой призови награди, както за изцяло присъединяване, по този начин и за обособени атрактивни персонажи. През 2016 година кукерската група взема присъединяване в снимането на кино лентата „ България в четири сезона “.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР