Стотици се молят за изцеление и здраве пред иконата на

...
Стотици се молят за изцеление и здраве пред иконата на
Коментари Харесай

Стотици се молят за изцеление и здраве пред иконата на Св. Богородица в Бачковския манастир

Стотици се молят за излекуване и здраве пред иконата на Света Богородица в Бачковския манастир

Тръгна литийно шествие до местността Клувията

Стотици миряни се събраха в Бачковския манастир, да се поклонят и да се помолят за здраве пред чудотворната икона на Света Богородица. Стотици посрещнаха Възкресение Христово в Бачковския манастир. Пасхалното свещенодействие стартира половин час преди среднощ, а храмът се оказа стеснен за всички. Точно в среднощ свещеник Сионий възвести пред вярващите Христовото Възкресение. Пред чудотворната икона „ Света Богородица Елеуса “ опашки имаше и в първия ден на Великден.

По традиция на втория ден от Великден, и единствено тогава през цялата година, иконата на Света Богородица бива изнасяна от манастира, а крайната цел е Клувията на 6 км нагоре - там, където съгласно легендата тя е била открита от две овчарчета през 1604 година. Силна светлина сред скалите ги заслепила и когато се качили, разкрили иконата в една от каменните ниши. Там, продължава легендата, тя е била скрита от монасите, с цел да се избави от турските нападения и опожаряванията на манастира.

Твърди се, че иконата е нарисувана от евангелиста свети Лука, изографисал и първообраза на Христос, а за нея е театралничила самата Богородица. Това е една от 20-те икони в света, за които се твърди, че са рисувани по живия модел.

„ За тази икона се счита, че е подарена персонално от император Алексий Комнин Първи, който е и първият ктитор на светата обител. Подарена е от него и защитавана от 11. век до момента, като най-съкровена и велика реликва. Години е била крита в една пещера, високо в планината по време на Османското настъпление, след това е върната в светата обител, а преди да бъде скрита в скалите - е била велика реликва и обект на поклонение на правилния народ от Първото и Второто българско царство. Икона, която е събрала в себе си молитвите на доста хор “, сподели свещеник Сионий.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР