Стотици са присъствали в неделя в Истанбул на протест срещу

...
Стотици са присъствали в неделя в Истанбул на протест срещу
Коментари Харесай

Стотици протестираха в Турция срещу правата на гейовете

Стотици са участвали в неделя в Истанбул на митинг против гейовете, проведен от консервативни асоциации, заяви AFP.

Носейки транспаранти с лозунги като " Защитете вашето семейство и вашето потомство ", " Кажете не на обществото без пол " и " Баща + майка + бебе = семейство ", участниците са призовали за възбрана на сдружения, защитаващи правата на гейове и транссексуални хора, чиито прояви бяха неразрешени през последните години.

Много от стачкуващите, подкрепящи асоциации, са били близки до президента Реджеп Ердоган.
 Десетки арестувани на гей парада в Турция
Десетки арестувани на гей парада в Турция

Събитието публично бе неразрешено от управляващите

Те се събраха в обичайно консервативния квартал Фатих за протест, който по-рано получи утвърждението на турския съвет за осъществяване , като одобри телевизионна реклама за него, преценявайки събитието като " публичен интерес ".

Тази позиция провокира плевел митинг от правозащитни групи.

Противниците на марша дадоха отговор посредством обществените медии със известия като " не на марша на омразата " в символ на взаимност с поддръжниците на LGBTQ.

Припомняме, че през юни в Истанбул се организира гей церемониал, който бе преустановен от полицията, а десетки участници и публицисти - арестувани. 

Миналогодишното събитие също приключи със конфликти и задържани.

През февруари предходната година, президентът на Турция Реджеп Ердоган атакува остро ЛГБТ придвижването в Турция, обвинявайки го във " вандализъм " и в отдалечаване на младежите от партията му от нейната идея. Коментарите на Ердоган бяха направени, откакто турската полиция задържа четирима души за обрисуване на най-свещеното място на исляма със фотоси на знамето на ЛГБТ с дъгата по време на студентски митинг.

Хомосексуалността е била законна през цялата история на актуалната Турция.

Но гей хората постоянно се сблъскват с тормоз, а ЛГБТ събитията - в това число Истанбулския гей церемониал - бяха блокирани от Ердоган.

Тогава " Туитър " ограничи достъпа до известие на министъра на вътрешните работи на Турция, който назова студенти " ЛГБТ перверзници ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР