Стотици румънци пресичат границата с Украйна, за да си купят

...
Стотици румънци пресичат границата с Украйна, за да си купят
Коментари Харесай

По-евтино в Украйна: Стотици румънци пренебрегват войната и пазаруват в съседната страна

Стотици румънци пресичат границата с Украйна, с цел да си купят храна. В прилежащата страна, където от 8 месеца се води война, храната е поскъпнала, само че към момента е по-евтина, в сравнение с в Румъния. Дори хлябът е по-евтин. Тези, които живеят покрай границата с Украйна, постоянно са ходили да пазарят в прилежащата страна. Сега те се връщат към този табиет.

 
Брашно, захар, олио, перилни препарати. Праховете за пране са по-евтини, в сравнение с в Румъния. Колко по-евтин е перилният препарат ли? Около 10 леи. Бях на посетители на родственици и се върнах. Храната и горивото са с една проливам по-евтини. Отидох в Чернивци за няколко неща, които са малко по-евтини, в сравнение с в Румъния. Около 30-40% спрямо нас. Те са удовлетворени, в случай че някой отиде и си купи от тях един-два продукта, с цел да има с какво да живеят. Какво става с нас, не виждате ли? Един самун 10-13 леи. И макар войната там, хлябът отново е по-евтин при тях. Когато отиваме, вършим лист за минималното. Малко захар, брашно, олио. Цената на захарта? Разликата е една проливам на кг. За олиото е същото. Ходим един път на всеки две седмици или месец, зависи. Когато бензинът свърши, ще се върнем.
В Чернивци няма бомбардировки. По тази причина този мъж отива на лекуване при ортодонт в Украйна. В Румъния той не би могъл да си го разреши. Вече е на четвъртото си посещаване в зъболекарския кабинет в Украйна.

 
Тук, в Румъния, зъболекарят изиска 2500-3000 евро, с цел да лекува зъбите ми. А украинският ортодонт изиска хиляда евро. Осъзнавате ли го?
През октомври приблизително по 3 000 души са влизали в Румъния всеки ден през този граничен контролно-пропускателен пункт, Сирет. Няколкостотин от тях са румънци. Въпреки че от другата страна на границата се води война, някои от тях отиват да пазарят в Украйна, изключително за храна.

Кармен Чокан, Euronews Румъния.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР