Стотици работници и машини изграждат бъдещата магистрала Струма“ от Благоевград

...
Стотици работници и машини изграждат бъдещата магистрала Струма“ от Благоевград
Коментари Харесай

Стотици машини и хора изграждат Лот 3.1 на „Струма“

Стотици служащи и машини построяват бъдещата автомагистрала „ Струма “ от Благоевград до Крупник. Изпълнител на плана е консорциум ДЗЗД „ Автомагистрала СТРУМА 3.1 “, с водещ съучастник „ Агромах “ ЕООД и сътрудници – „ Пътища Пловдив “ АД, „ Хидрострой “ АД, „ Пътища Пловдив Груп “ ЕООД, „ АБ “ АД и „ Алве Консулт “ ЕООД.

„ Лот 3.1 е един от най-сложните планове след 1989 година. Първите 6 километра са в извънредно сложен регион със комплицирана конструкция “, изясни Виктор Велев, изпълнителен шеф на „ Агромах “, който дружно с инженера на Лот 3.1 Тони Станимиров ни демонстрират по какъв начин вървят строителните действия по бъдещата автомагистрала. Другото характерно за обекта е, че попада в най- високата земетръсна степен от 10-а категория на земетръс в Кресненско – Разлошкия разлом. Затова в плана са планувани много укрепителни мероприятия и уреди. „ До момента сме изпълнили над 500 000 кубични метра ровове и над 700 000 куб. метра диги. И това е единствено началото “, добави Велев.

В първа част от трасето към този момент са построени два водостока и 1,5 км облицовани окопи и в този момент се построява колекторна система, която би трябвало да е подготвена до дни. Пред довеждане докрай е и първият селскостопански подлез. „ Всичко тук се строи с техника и служащи от „ Агромах “ и сътрудниците от консорциума, няма подизпълнители, даже бетоновите шахти си ги произвеждаме сами “, изясни инженер Станимиров. 500 метра от трасето не се работи сега, тъй като там текат археологически изследвания. „ Археолозите имат четири месеца за проучвателна активност, след което вкарваме машините “, уточни инж. Станимиров. Отстрани на пътя са ситуирани мобилни трошачки, част от техниката на „ Агромах “, които разтрошават скалите на по-дребни фракции, които по-късно се употребяват при насипите.

„ С всеки ден размерът на работата става все по-голям. Дори в неприятните дни през зимата, когато имаше превалявания, бетонните действия не са спирали “, споделя инженерът. Той споделя, че за менажирането на целия развой дават отговор доста хора, като всеки способства нещата да се случват.

А това е видно на терена. Напълно подготвен е вторият селскостопански подлез, който е дълъг 50 метра. Изгражда се и едно от огромните уреди по автомагистралата. В плана за лот 3.1 са заложени осем такива, като 6 от тях са мостове. Два са изключително високи – единият е 40 метра до ригела, а другият – 19 метра, посочи инж. Станимиров. Започваме с 30-тонни кранове като мащабът става все по-голям с израстването на оборудванията и най-после стигаме до 250-тонни машини, добави той.
 Машината от най-ново потомство в софтуерния парк на „ Агромах ” Wirtgen SP 25i към този момент работи на терен при построяването на Лот 3.1 на Автомагистрала „ Струма ”. Машината от най-ново потомство в софтуерния парк на „ Агромах ” Wirtgen SP 25i към този момент работи на терен при построяването на Лот 3.1 на Автомагистрала „ Струма ”.
Екипът е убеден, че забавянето на тунел „ Железница “ няма да се отрази на периодите на лот 3.1 от „ Струма “. Сигурност им дава и техниката, с която работи изпълнителят на обекта. Само преди седмица в софтуерния парк на „ Агромах “ се включи нова машина на терен. Wirtgen SP 25i е първата по рода си от това последно потомство за България за строителството на разнообразни типове бетонни структури с доста по-голяма успеваемост, точност и експедитивност при реализацията на даден обект. Служителите на „ Агромах “, които стартират работа на нея, към този момент минаха особено образование, извършено от специалисти на фирмата-производител в Германия.

„ Икономическият смисъл на подобен огромен инфраструктурен план е доста огромен – средства от него стигат до всички – и до хлебаря, и до ковача. Защото тези планове са за хората освен, когато са подготвени и се експлоатират, а и още до момента в който се построяват “, безапелационен е Виктор Велев.

Виктор Велев, изпълнителен шеф на „ Агромах “:

Строителството на правата върви по проект


 30007260_1854052894626212_405720972_n От Агенция „ Пътна инфраструктура “ оповестиха, че строителството на лот 3.1 на Автомагистрала “Струма ”, на която компания „ Агромах “ е реализатор, върви извънредно интензивно. Колко хора и машини сте обезпечили за построяването на лота?
– Лот 3.1. е съществено професионално предизвикателство, за което сме подготвени не от през вчерашния ден. През 2015 година завършихме Лот 4 на „ Струма “, тъй че знаехме с какво се захващаме тук. В взаимозависимост от плануваните действия по оперативния проект за осъществяване на плана приказваме за над 200 индивида на терен. Машините са над 150 директно работещи на обекта и над 100, които обезпечават материали и първични материали за него.

– Какви са компликациите, които срещате при създаване на правата?
– В строителството на огромни инфраструктурни обекти нормално има две съществени провокации – точно обмисляне, с което към този момент се справихме, и теренът. Говорим за обект с редица огромни уреди, прекосяване през планинска околност, комплициран ландшафт. Това изисква сериозна организация, запас и опит. Мисля, че имено тъй като притежаваме всичко това, спечелихме и търга за тази права.

– Има ли опция правата да бъде пусната предварително?
– На този стадий планът се движи по проект. Не ми се желае да провокираме ориста, има задоволително време до пусковия период през 2019 година Мобилизирали сме запас от хора и техника, тъй че да подсигурим осъществяването на плана.

– Какви са вложенията на „ Агромах “ в строителна техника през последните години?
– Компанията влага годишно в възобновяване на софтуерния си парк и мощностите в индустриалните си бази. Разбира се, последната година сме по-умерени, освен тъй като към този момент имаме насъбрана сериозна сериозна маса от нови машини и съвременно съоръжение, само че и тъй като 2016 и 2017 година не бяха от най-активните и натоварени години в нашия бранш. Ще отбележа и казуса с планирането в сектора. Постигането на по-голяма предвидимост за бранша в това по кое време, какво ще се прави в по-дълъг интервал напред е от значително значение за постоянното развиване на една компания.

– Казвате, че вашият бранш е един от най-потърпевшите от неналичието на фрагменти. Как решавате казуса с неналичието на квалифициран личен състав?
– Проблемът има най-малко 2 страни – от едната стои „ бягството “ на фрагменти към чужбина, където заплащането, несъмнено, е по-високо. От друга страна се сблъскваме с компликации да намерим млади и стимулирани хора, които желаят да усвоят занаята. Защото строителството си е тъкмо това  поминък. Полагаме ежедневни старания да запазим екипа си. Все отново компанията е с над 20-годишна история и за това време сме построили десетки професионални фрагменти.

– От 2016 година инвестирате в развиването на интернационален отдел, който да разгърне капацитета на “Агромах ” зад граница. Кои планове към този момент са факт?
– Участваме в няколко търга в прилежащи на България страни, за които чакаме резултатите. А през 2017 година към този момент имаме своя първи сериозен план. Подписахме контракт в Сърбия откакто спечелихме основен търг за осъществяване на речни и драгажни работи по сериозни браншове на река Дунав на територията на Република Сърбия.

– Какви са проектите ви за развиване на компанията?
– С 23 годишен опит, оборудването, което имаме и професионалния екип няма по какъв начин да не продължим работата си в бранша. Това включва и огромни, и по-малки планове, нови провокации. Що се отнася до интернационалните ни упоритости – положихме положително начало, в този момент би трябвало да увеличим темпото.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР