Стотици протестиращи се събраха пред Върховния съд на Израел в

...
Стотици протестиращи се събраха пред Върховния съд на Израел в
Коментари Харесай

Съдът в Израел решава дали ортодоксалните ще служат в армията

Стотици протестиращи се събраха пред Върховния съд на Израел в Йерусалим. Съдът стартира изслушване по настояването ултраортодоксалните мъже да служат в израелската войска. Това се случва в миг, когато силите за отбрана продължава бойните дейности срещу ислямистите от “Хамас ”, продължаващи близо пет месеца. 

 
Стремим се към равнопоставеност във връзка с тежестта на военната работа. Смятаме, че всеки жител е задължен да служи в армията, изключително в този момент, когато сме във война.
Елиад Шрага, ръководител на Движение за качествено ръководство

Военната работа е наложителна за всички мъже с израелско поданство. Политически авторитетните ултраортодоксални партии обаче са извоювали изключения за своите общности. Вместо работа в армията, те учат в религиозни учебни заведения. Тези изключения провокираха неодобрение от страна на светското болшинство, изключително след като наскоро армията разгласи, че наложителната работа може да бъде удължена, а резервистите да бъдат призовавани по-често.

 
Повече няма да има дискриминация. Това, което е било, към този момент няма да го бъде. Държавата Израел не може да продължава да носи на гърба си цялостен публичен сегмент от 63 000 евентуални бойци, които не се записват в армията.
Дафна Холц-Лехнер, Движение " Фронт на майките "

Някои от протестиращите са измежду основните фигури от всеобщото протестно придвижване против правосъдната промяна на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Правителството би трябвало да показа нов проектозакон през идващите месеци. Ултраортодоксалните партии, които са основен съдружен сътрудник на премиера, се надяват плануваните за тях изключения да останат.  
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР