Стотици представители на малкия и средния бизнес поискаха от българските

...
Стотици представители на малкия и средния бизнес поискаха от българските
Коментари Харесай

Бизнесът поиска от България и Европа: дигитализация, достъп до пазари и квалифицирана работна ръка


Стотици представители на дребния и междинния бизнес желаеха от българските и европейските управляващи незабавни ограничения за развиването на предприемачеството, които да бъдат признати по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Бизнесът написа ТОП 5 на целите си и ги изпрати посредством публична декларация. Това стана на „ Национален бизнес конгрес 2017”, открит от министъра на стопанската система Емил Караниколов през днешния ден в хотел „ Хилтън” в София. Освен бизнеса, на събитието участваха и представители на Европейска комисия, на Екологичен потенциал, зам.-министри от българския кабинет, посланици, търговски аташета. Всички те се включиха в полемиката: „ Предизвикателства и благоприятни условия пред бизнеса по време на Българското председателство на Съвета на ЕС” и се сплотиха към тезата, че родният дребен и междинен бизнес би трябвало най-сетне да бъде чут и свестен, освен тъй като той е гръбнакът на стопанската система, а и тъй като е с големи благоприятни условия.

Домакин на форума бе Сдружение за подкрепяне на дребния и междинния бизнес - Обединени бизнес клубове (ОБК) със специфичната поддръжка на “Изпълнителна организация за поощряване на дребни и междинни предприятия” (ИАНМСП) и “Българска организация за инвестиции” (БАИ) при Министерството на икономиката”.

Ето и съответните претенции на бизнесмените:

Осигуряване на повече средства за внедряване на нововъведения и високи технологии в производството и услугите; цифровизация във всички сфери на обществено-икономическия живот; подкрепяне достъпа до пазари, различно финансиране и квалифицирана работна ръка; разпространение на стратегиите за финансиране, непосредствено ръководени от ЕК; реализиране на съответни промени в българското законодателство, свързани с обезпечаване на правилото “Second chance” за МСП. „ Ние – дребните и междинните бизнесмени сме значимите за стопанската система, тъй като ние сме главните данъкоплатци. Затова ние ще направляваме дали всичко това ще бъде направено, ще желаеме отчетност от управляващите и няма да спрем да се борим за ползите на МСП в България”, съобщи ръководителят на ОБК Веселин Халачев.

В особено послание към присъстващите еврокомисарят по „ Цифрова стопанска система и общество” Мария Габриел поддържа форума с думите, че единният дигитален пазар, с изключение на предпочитан за българското председателство, ще бъде и постоянен източник на стопански напредък. Според нея основни фактори са развиването на онлайн услугите, на стартъпите и повишението на киберсигурността. Тя посочи, че построяването на обединен работещ и иноватвен дигитален пазар ще донесе на европейската стопанска система приръст от 415 милиарда евро годишно. Еврокомисията ще концентрира напъните си към създаване на „ иновационен радар” за поддръжка на иновационните предприятия. „ Към 100 млн. евро годишно ще бъдат отпускани за хъбове за цифрови иновации”, сподели още Мария Габриел.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов означи, че Българското председателство е опция за страната ни да образува политиките и общите краткосрочни дълготрайни цели за развиване на единния пазар, за реализиране на постоянен напредък на Балканите. Според него е нужна синергия, възстановяване на достъпа до финансиране и нови пазари. „ Трябва да се обърнем към нововъведенията, да задълбочим основите на единния европейски пазар. Важни са политиките за достъп до пазари на трети страни, основаване на условия за развиване на новаторски предприятия. Европейският съюз има доста първокласен човешки запас за развиване на цифровите технологии. Българското председателство е сериозна опция и Министерството на стопанската система възнамерява да провежда конференция за бизнесмени, която да бъде фокусирана върху стартъпите”, съобщи още Емил Караниколов.

Българското европредседателство ще се концентрира върху бъдещето на младежите, подпомагането на предприемачеството и доближаването сред тях, съобщи Моника Панайотова, зам.-министър за българското председателство на Европейски Съюз. Според нея бъдещето на Европейски Съюз зависи от няколко съществени фактора. Това са даването на съответни отговори, умеенето да се приспособява, умеенето да се състезава, да бъде еластичен и да мисли огромно и в световни измерения. Според нея дребните и междинни предприятия ще имат доста значима роля, тъй като те са гръбнакът на европейската стопанска система с дял 99% от производството в Съюза и 75% от разкритите нови работни места. „ Малките и междинни предприятия би трябвало да се окуражават да влязат в мощна и почтена конкуренция”, означи още тя.

Според зам.-министъра на външните работи Тодор Стоянов, стремежът на държавното управление и в частност на външното ведомство постоянно е бил да поддържа българския бизнес, да го разпространява в чужбина и да търси нови вложения в поддръжка на дребните и междинни предприятия. „ Точно те са тези, който в най-голяма степен би трябвало да се възползват от европредседателството ни”, добави той. Според него страната ни ще просперира единствено в случай че се увеличи качеството на живот, а един от най-важните фактори в това отношение е развиването на дребния и междинен бизнес. В този звук и ръководителят на Представителството на Европейската комисия в София, Огнян Златев прикани дребните и междинни предприятия да бъдат дейни и да се възползват оптимално от европредседателството ни.

Публикуваме и текста на савмата декларация, която е адресирана до министър ръководителя Бойко Борисов, еврокомисаря по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и МСП Елжбиета Биенковска, президента на Република България Румен Радев, ръководителя на Народно събрание на България, ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР,

УВАЖАЕМА ГОПОЖО КОМИСАР,

В резултат на полемиките, извършени на Националения бизнес конгрес 2017, дребният и междинният бизнес изведе петте съществени целта за МСП в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз:

I. Осигуряване на повече средства за внедряване на нововъведения и високи технологии в производството и услугите.
II. Дигитализация във всички сфери на обществено-икономическия живот.
III. Подпомагане достъпа до пазари, различно финансиране и квалифицирана работна ръка.
IV. Популяризиране на стратегиите за финансиране, непосредствено ръководени от Европейска комисия.
V. Осъществяване на съответни промени в българското законодателство, свързани с обезпечаване на правилото “Second chance” за МСП.

РАЗЧИТАМ НА ВАШАТА ПОДКРЕПА, КАКТО И НА СЪОТВЕТНИ МЕРКИ ОТ СТРАНА НА РЕСОРНИТЕ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ ЗА:

1. Усъвършенстване и надграждане на електронното правораздаване и електронното държавно управление, за понижаване на административната тежест за МСП.
2. Ефективно регламентиране събирането на обществени вземания да се прави единствено от обществени правосъдни реализатори.
3. Осъществяване на промени в Граждански процесуален кодекс за публичини и частни правосъдни реализатори и налагане на възбрана за предписание със средства по разплащателни сметки, употребявани по планове от Европейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ).
4. Промени в българското законодателство за предоставяне на втори късмет на честните бизнесмени, изпаднали в усложнение.

5. Своевременно основаване на цифрова платформа и осведомителни центрове, или звена към съществуващите към този момент такива, за осведомление и поддръжка на бизнеса в присъединяване по стратегии, непосредствено ръководени от ЕК/ Европейски Съюз и съответните благоприятни условия за достъп до финанси, в това число и различно финансиране, достъп до пазари и достъп до квалифицирана работна ръка.
6. Своевременно и съответно въвеждане на регулаторна рамка за „ краудфъндинг “ платформи.
7. Намаляване на таксите и разноските по „ листване “ и наличие на МСП в стоковите тържища.
8. Осигуряване на тласъци и насърчаване на инвестиците в рисков капитал.
9. Провеждане на конференции, за обезпечаване на информация и разпространение на Small Business Act пред локалния бизнес в шестте планови района на равнище NUTS II, в това число и осъществяване на Балканска конференция на МСП в период до 15 юни 2018г.
10. Повишаване прага на наложителна регистрация по ЗДДС, най-малко на 100 000,00 лева оборот.
11. Спешно диференциране на ставките по ЗДДС по браншове /образование, медицина, храни и др./.
12. Осигуряване на ограничения за възстановяване на цялостната инфраструктура в туризма, в това число и цифровизация на всички туристически обекти.
13. Разработване на ефикасни политики и въвеждане на положителни практики за работа с интернационалните туроператори.
14. Доближаване равнищата на директните дотации за земеделските производители до аналогични такива като в останалите страни членки на Европейски Съюз и обезпечаване на устойчива политиката за подкрепяне и след 2020г.
15. Подпомагане и обезпечаване на достъп до пазари за земеделските производители в страни отвън Европейски Съюз.
16. Въвеждане на по-твърди ограничения за битка с вноса на артикули с дъмпингови цени от трети страни.
17. Повишаване на процентния дял от брутния вътрешен артикул на България за нововъведения и въвеждане на високи технологии в производството.
18. Популяризиране на ограничения за ресурсната успеваемост и предложение на екологосъобразни артикули и услуги за битка с отрицателните климатични промени.
19. Създаване и разпространяване на Бяла книга на дребния и междинния бизнес в България.

Сдружение за подкрепяне на дребния и междинния бизнес – Обединени Бузнес Клубове, в качеството си на представител на ползите на МСП, декларира своята подготвеност да подкрепи със своята експертиза и хрумвания административните органи за реализиране на качествени резултати по набелязаните нагоре цели.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР