Стотици погребани в масови гробове, докато Либия се тресе от опустошителните наводнения

...
Служителите на спешната помощ откриха стотици тела в останките на
Коментари Харесай

Служителите на спешната помощ откриха стотици тела в останките на източния град Дерна в Либия и се опасяват, че броят на жертвите може да се увеличи, като 10 000 души все още се водят за изчезнали след наводненията от бурята Даниел разби язовири и отнесе цели квартали.

Събрани са повече от 1000 трупа, включително най-малко 700, които са били погребани досега, каза министърът на здравеопазването на източна Либия. Службата за линейка на Дерна посочи броя на починалите в момента на 2300.

Кадри показват десетки тела, покрити с одеяла в двора на една болница. Друго изображение показва масов гроб, отрупан с тела. Събрани са повече от 1500 трупа и половината от тях са били погребани към вторник вечерта, каза министърът на здравеопазването на Източна Либия.

Унищожението достигна Дерна и други части на източна Либия в неделя вечерта. Докато бурята Даниел връхлетя брега, жителите на Дерна казаха, че са чули силни експлозии и са разбрали, че язовирите извън града са се срутили.

Внезапни наводнения бяха отприщени по Wadi Derna, река, течаща от планините през града и в морето.

Външна помощ едва започваше да достига до Дерна във вторник, повече от 36 часа след бедствието. Наводненията повредиха или унищожиха много пътища за достъп до крайбрежния град с около 89 000 жители.

Заместник-кметът на Дерна Ахмед Мадруд каза пред Al Jazeera, че „най-малко 20 процента от града е унищожен“.

Той каза, че причината за опустошението е свързана със слабата инфраструктура в града и факта, че много сгради са струпани в тесни улици, разположени близо до реката.

„Когато реката излезе от бреговете си, тя просто отнесе със себе си всички сгради и семействата, които бяха в нея“, каза той.

„Състояние на скръб“

Видеоклипове, публикувани онлайн от жители, показват големи участъци от кал и останки, където буйните води са отнесли квартали на двата бряга на реката.

Многоетажните жилищни сгради, които някога са били доста отдалечени от реката, бяха с изкъртени фасади и срутени бетонни подове.

Във вторник местните екипи за спешно реагиране, включително войници, правителствени служители, доброволци и жители, копаеха из развалините в търсене на загиналите. Те също са използвали надуваеми лодки, за да извадят тела от водата.

Емадулдин Билейд от Al Jazeera казва, че стотици доброволци от западна Либия се насочват към източната част на страната, за да осигурят подкрепа, докато десетки групи на гражданското общество събират помощ, за да я доставят на Дерна по суша и въздух.

След повече от десетилетие на сътресения Либия остава разделена между две съперничещи си администрации: едната на запад, а другата на изток, всяка подкрепяна от различни милиции и чужди правителства.

„Цяла Либия е в състояние на обща скръб“, каза Билейд. „Веднага след като се случи бедствието, всички политически различия приключиха и всички са съгласни с необходимостта от засилване на преодоляването на това изпитание.“

Жил Карбоние, вицепрезидент на Международния комитет на Червения кръст, каза пред Ал Джазира, че ситуацията в източна Либия е „изключително тежка“.

„Стотици и стотици хора може да са загинали, още хиляди са засегнати, хора са изчезнали“, каза той.

„Дни за подготовка“

Според Анас Ел Гомати, основател и директор на Sadeq Institute, базиран в Триполи мозъчен тръст за обществена политика, въпреки че присъствието на две съперничещи правителства в Либия усложни усилията на властите да отговорят на кризата, те имаха достатъчно време за координиране на по-добър отговор.

„Имахме дни и часове преди това, за да можем да се подготвим“, каза Ел Гомати, имайки предвид въздействието на бурята върху Турция и Гърция дни преди да достигне Либия.

„За разлика от ситуацията в Мароко, където тектоничните плочи се преместиха и те имаха секунди за подготовка, в Либия, когато язовирите започнаха да набъбват и пълнят бавно, те имаха дни и часове, за да планират евакуация. ”

Бурята удари други райони в източна Либия, включително град Байда, където се съобщава за около 50 загинали. Медицинският център на Bayda, основната болница, беше наводнен и пациентите трябваше да бъдат евакуирани, според кадри, споделени от центъра във Facebook.

Други пострадали градове включват Суза, Мардж и Шахат, според правителството.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР