Стотици почитатели на народната музика изпълниха залата на НЧ Светлина

...
Стотици почитатели на народната музика изпълниха залата на НЧ Светлина
Коментари Харесай

Великденското добруджанско надсвирване впечатли с майсторски аранжименти и импровизации

Стотици фенове на националната музика извършиха залата на НЧ " Светлина - 1941 " в град Генерал Тошево, наслаждавайки се на виртуозните осъществявания на музикантите, участници в тазгодишното издание на Великденското добруджанско надсвирване. Музикалният конгрес се завърна на сцена след двегодишно неявяване поради всички наложени КОВИД-мерки и ограничавания. Сега обаче, за 27-и път надсвирването събра на една сцена 6 оркестъра, които се раздадоха за въодушевената аудитория, научи ДУМА от Недка Михайлова, гл. познавач. " Културни действия и медии ".
Събитието без аналог в страната беше намерено от кмета на община Генерал Тошево Валентин Димитров. В своето одобрение пред цялостната зала той прикани да отворим душите и сърцата си за хубавото и българското, тъй като този празник на добруджанския фолклор е самобитен знак на българщината и ни оказва помощ да помним нашите корени.
Първи на сцената излязоха музикантите от оркестър " Лира " (Добрич), след тях се изявиха оркестрите " Лозница ", " Извор " и " Клименто фолк " (Добрич), " Еделвайс " (Силистра) и музикантите от " Плетеница " (Варна). Те направиха " разходка " из фолклорната карта на България и впечатлиха публиката с майсторски аранжименти и импровизации, за което получиха бурни овации.
Великденското добруджанско надсвирване е част от културния календар на общината и има за цел да разпространява националната музика и тогавашната традиция на надсвирване на оркестри в празничните дни.
През годините специфични посетители на форума са били кавалджията Теодосий Спасов, гайдарката Мария Стоянова, Иво Папазов-Ибряма, виртуозът на акордеона Петър Ралчев, националните певици Галина Дурмушлийска, Калинка Вълчева, Добра Савова, Георги Германов и други.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР